110

Zwitserland weigert Nederlandse emigrante paspoort na protest tegen koebellen

Nancy Holten verhuisde naar Zwitserland toen ze acht jaar oud was. De 42-jarige journaliste en mannequin spreekt vloeiend Zwitsers-Duits en heeft kinderen die de Zwitserse nationaliteit bezitten. Toch is haar voor de tweede maal een Zwitsers paspoort geweigerd. Een lokale afdeling van de populistische Schweizerische Volkspartei zegt dat Holten geen recht heeft op naturalisatie omdat ze een “te grote mond’ heeft.

De Nederlandse vrouw ageert tegen de Zwitserse traditie om koeien te voorzien van koeienbellen. Volgens Holten bezorgt het permanente geklingel de koeien onnodig leed en is het slecht voor de gezondheid van de dieren. De bellen zijn van oudsher een methode om koeien te traceren op de alpenweiden maar dat kan tegenwoordig veel effectiever met geruisloze gps-techniek.

Ook voerde de dierenliefhebber Holten tegen de biggetjesraces die in haar woonomgeving worden georganiseerd en heeft ze geklaagd over de overlast van kerkklokken.

Volgens de lokale voorzitter van de Schweizerische Volkspartei wil de gemeenschap Holten geen burgerschap “schenken” omdat ze hen irriteert en bezwaar heeft tegen tradities. De gemeente zou vooral geërgerd zijn door het feit dat de vrouw haar mening verkondigt in de media. In Zwitserland hebben lokale burgers vaak invloed op het toekennen of afwijzen naturalisatie-aanvragen omdat deze per canton of gemeente geregeld worden. Vorig jaar werd een gezin uit Kosovo het staatsburgerschap geweigerd omdat ze in joggingbroeken rondliepen. Holten kan haar aanvraag nu nog bij het canton indienen.

24 Heures: Trop énervante pour avoir droit au passeport suisse

Geef een reactie

Laatste reacties (110)