Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zwitserland wil mogelijk doodstraf herinvoeren (O nee, toch niet)

  •  
24-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
tell_300.jpg
Update: Omstreden plan ingetrokken … Comité voor doodmaken misdadigers heft zichzelf op

Een groep voorstanders van de doodstraf heeft van de Zwitserse regering tot 24 februari 2012 de tijd gekregen om honderdduizend handtekeningen te verzamelen. De handtekeningen zijn nodig om een referendum te kunnen organiseren. De groep wil dat de overheid de bevolking laat stemmen over de herinvoering van de doodstraf voor moordenaars die betrokken zijn bij seksueel misbruik.
Het is nog niet duidelijk of de herinvoering mogelijk is. De overheid bekijkt of de doodstraf niet in strijd is met de grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat het herinvoeren van de doodstraf tegen de algemene trend in gaat; het enige land in Europa dat nog executies uitvoert is Wit-Rusland.
RTEmagicC_tell_300_instuk.jpg
De doodstraf is in 1942 afgeschaft, maar bleef tot 1992 onderdeel van de militaire rechtspraak.
UPDATE 09:55 Het plan voor een referendum is een vroege dood gestorven. Het comité dat met het voorstel kwam, stopt. Volgens eigen zeggen wilde het de aandacht vestigen op een aantal ‘misstanden’. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.