Laatste update 14:24
47

Zwitsers kiezen massaal voor publieke omroep

Een aanval van rechtse partijen op een van hun favoriete doelwitten, de publieke omroep, is in Zwitserland met massale weerstand afgeslagen. Op initiatief van de jongerenbeweging van de rechts-liberale FDP werd een referendum gehouden voor afschaffing van de verplichte omroepbijdrage. Die bijdrage à 391 euro per huishouden levert de publieke omroep jaarlijks 820 miljoen euro op, goed voor driekwart van de begroting. Ter vergelijking: de uitgave van de overheid aan de Nederlandse publieke omroep, die ruim twee keer zoveel inwoners bedient, bedraagt 800 miljoen.

De Zwitserse SSR verzorgt nieuws en informatie in de vier officiële voertalen: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans. Het verzet tegen de omroepbijdrage, getiteld No Billag naar de naam van de heffing, komt vooral van – rechtse – jongeren die van mening zijn dat ze hun informatie net zo goed van internet kunnen halen. Het voorstel de omroepbijdrage af te schaffen werd gesteund door de grootste partij, de conservatieve anti-migratiepartij Zwitserse Volkspartij (SVP). In de praktijk zou de maatregel betekenen dat de publieke omroep wordt opgeheven.

Een groot aantal prominenten, van sporters tot filmmakers en zelfs bankiers, sprak zich uit tegen de afschaffing. Ze wezen er onder meer op dat afschaffing er toe zou leiden dat het rijkere Duits-sprekende deel van het land door de commercie veel beter bediend zou gaan worden dan de rest van Zwitserland. Het referendum ging gepaard met een voor Zwitserse begrippen uitzonderlijk fel debat en campagne.

De uitslag is nog niet bekend NOS meldt dat volgens de laatste exit polls 71 procent van de kiezers de publieke omroepbijdrage wil behouden.

Illustratie: oproep van de Zwitserse Groenen om Nee te stemmen en zo de publieke omroep te behouden

Geef een reactie

Laatste reacties (47)