24

Zwitsers schieten aankoop peperdure straaljagers af

Referendum toont: bevolking ziet niets in miljardendeal ... Vliegtuigkaping hielp opponenten

De Zwitserse bevolking heeft vandaag per referendum de aanschaf van 22 Zweedse Saab-straaljagers afgeschoten. Met de order zou 2,5 miljard euro gemoeid zijn en de Zwitsers vinden dat dat geld beter besteed kan worden.


De deal, die 2,5 jaar geleden werd gesloten, werd verworpen door 53,4 procent van de kiezers. De sociaal-democraten die tegen de aankoop waren stellen dat het volk gewonnen heeft en er gewoon geen geld is voor de vliegtuigen. Tegenstanders hadden uitgerekend dat de aanschaf in werkelijkheid drie maal zo duur zou uitpakken.

De voorstanders, onder meer van de rechtse Zwitserse Volkspartij die de deal initieerde, betoogden dat het land niet zonder de vliegtuigen kan om het luchtruim te beschermen. Dat argument crashte toen in februari van dit jaar een gekaapt vliegtuig het luchtruim binnenvloog. De Zwitserse luchtmacht bleek toen niet in actie te kunnen komen omdat het incident buiten kantoortijd plaatsvond. Italiaanse en Franse gevechtsvliegtuigen namen volgens afspraak de taak waar.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)