Laatste update 15:46
48

Zwitsers zetten extreemrechts een hak: versoepelen paspoortregels

Zondag heeft een meerderheid van de Zwitserse bevolking in een referendum ingestemd met het versoepelen van de paspoortregels voor kleinkinderen van immigranten. De derde generatie immigranten kan in de toekomst makkelijker een paspoort krijgen dan nu het geval is. Naar verwachting stemt zestig procent van de Zwitsers voor de aanpassing van de regels, waarmee rechtse partijen in Zwitserland een nederlaag lijden.

Volgens extreemrechtse groeperingen zou de veiligheid van Zwitserland in gevaar komen door de versoepeling van de paspoortregels. Het – ongefundeerd – bang maken van de inheemse bevolking door angst te zaaien over migranten is een veel gehoorde truc onder exrteemrechts. Populisten als Donald Trump varen er doorgaans wel bij, maar de Zwitserse bevolking trapt er niet in.

De kleinkinderen van immigranten, de derde generatie dus, moet nu een lang controletraject door voordat naturalisatie in Zwitserland mogelijk is. Volgens de nieuwe regels wordt het voor ingeburgerde burgers van niet-Zwitserse komaf, die wel in Zwitserland zijn geboren, makkelijker. Zij moeten aan een aantal eisen voldoen: in Zwitserland onderwijs hebben genoten, de culturele waarden van het land omarmen, de taal machtig zijn en een inkomen hebben.

Nu.nl: Zwitserland versoepelt paspoortregels voor kleinkinderen immigranten

Geef een reactie

Laatste reacties (48)