44

Zwitserse bank geeft topman welkomsbonus

Terwijl 2.000 mensen hun banen verliezen, krijgt Andrea Orcel 24,9 miljoen voordat hij begon

Andrea Orcel, topman van de Zwitserse bank UBS heeft een welkomsbonus gekregen van 24,9 miljoen Zwitserse frank (20 miljoen euro). Die ‘Golden hello’ kreeg hij toen hij afgelopen juli bij de bank werd aangesteld als nieuwe hoofd van de zakenbanktak.

De bonus blijkt uit het jaarverslag van UBS dat donderdag is verschenen. Driekwart van de bonus werd uitbetaald in aandelen UBS. De welkomstbonus was bedoeld als compensatie voor was Orcel zou hebben misgelopen toen hij zijn vroegere werkgever Bank of America vroegtijdig verliet.

Momenteel leidt Orcel een herstructurering van de zakentak van UBS. Zo’n 2.000 moeten verdwijnen. Over de hele groep verliezen zelfs 10.000 mensen hun baan.

De ‘Golden hello’ valt hij de toon vergeleken met andere bonussen binnen de bank. UBS-topman Sergio Ermotti moest het met een derde doen. Ook stemden aandeelhouders vorig jaar voor een alternatieve bezoldigingsstructuur waarbij uitbetaling in contanten zou worden beperkt.

Onlangs stemde Zwitserland aan de hand van een referendum om de beloningen van de bedrijfstop te beperken. Daarbij zouden gouden handdrukken bij aantreden of vertrek worden verboden. Volgend jaar zouden deze regels in de nieuwe wet van kracht worden.

HNL.be: Bankier krijgt welkomstbonus van 20 miljoen euro van UBS

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (44)