29

Zwitserse luchtmacht niet in actie bij kaping want ‘buiten kantoortijd’

'Soevereine' natie afhankelijk van hulp Frankrijk en Italië

Zwitserland gaat er graag prat op dat het een soeverein land is. Althans dat beweert de miljardair die achter de populistische partij zit die zich afzet tegen migranten en EU. Maar toen vandaag een gekaapt vliegtuig het luchtruim binnenvloog kon de Zwitserse luchtmacht niets uitrichten. Het drama vond namelijk buiten kantoortijd plaats.


Het toestel landde maandagochtend om 6 uur in de ochtend in de Zwitserse stad Genève waar de kaper, die de co-piloot bleek te zijn, asiel wilde aanvragen. De Zwitserse luchtmacht kwam tijdens het incident niet in actie omdat het buiten kantoortijd gebeurde, meldt Yahoo News. Dat komt, zo legde een woordvoerder van de luchtmacht uit, vanwege bezuinigingen. De luchtmacht is iedere dag paraat van 8 uur in de ochtend tot 12 uur, dan volgt er een lunchpauze, en daarna kan er gevlogen worden van half twee tot 5 uur. Buiten die tijden is de landsverdediging niet beschikbaar en wordt gerekend op de hulp van de Franse en Italiaanse krijgsmacht. Die landen stuurden wel jachtvliegtuigen de lucht in om het gekaapte toestel te onderscheppen. Ze zouden echter het toestel niet hebben mogen neerschieten als de kaper bijvoorbeeld het vliegtuig in zou zetten als projectiel om een aanval uit te voeren.

In een interview met Der Spiegel beweert Christoph Blocher, de miljardair die de populistische SVP aanstuurt, ironisch genoeg nog dat Zwitserland een soeverein land is dat niets met andere landen te maken heeft. Blocher stak 2,4 miljoen euro in een campagne om migratie vanuit de EU tegen te gaan en won met vooral plattelandsstemmen een referendum over die kwestie.

cc-foto: Peter Gronemann

Geef een reactie

Laatste reacties (29)