Laatste update 11:29
73

ZZP’ers betalen hoge prijs voor ‘vrijheid’, werknemer verdient veel meer

De zzp’er rukt op. Werkgevers zijn er dol op omdat ze als arbeidskracht naar believen ingezet en gedumpt kunnen worden zonder ergens aanspraak op te kunnen maken. Tot enige jaren terug leverde de zzp’er de werknemersrechten in voor keuzevrijheid en een hoger inkomen. Maar die tijd is definitief voorbij. Van zelfstandige-zonder-personeel wordt de zzp’er steeds meer zoekende-zonder-perspectief. Het CBS maakt vandaag bekend dat zzp’ers minder verdienen dan werknemers die in dienst zijn. Bij hogeropgeleiden loopt dat verschil op tot bijna zestig procent.

In 2015 was 12 procent van de werkzame beroepsbevolking zzp’er. Ruim 83 procent was werknemer, krap 5 procent was zelfstandige met personeel of meewerkend gezinslid. Het CBS meldt over het inkomensverschil:

In 2014 was dit inkomen van mensen van wie het zzp-schap hun hoofdinkomen was 32 duizend euro per jaar. Voor een werknemer was dit 36 duizend euro. Voor voltijders was dit verschil zelfs nog groter; 37 duizend euro voor een voltijd zzp’er en 50 duizend euro voor een voltijd werknemer. Het aantal werkuren bepaalt voor een groot deel de hoogte van het inkomen. Daarnaast spelen factoren als onderwijsniveau, ervaring en soort werk een rol. Zo bedroeg het inkomen van een 45-plusser, hoogopgeleid, voltijd werkend en zzp’er, 53 duizend euro. Dit is een derde minder dan 80 duizend euro aan inkomen van een vergelijkbare werknemer.

Gemiddeld-persoonlijk-jaarinkomen-zzpers-en-werknemers-voor-beroepsgroepen-waar-zzper-meer-inkomen-heeft-exclusief-onderwijsvolgenden-20122014-16-03-05

Gemiddeld-persoonlijk-jaarinkomen-zzpers-en-werknemers-2014-16-03-04

Gemiddeld-persoonlijk-jaarinkomen-zzpers-en-werknemers-voor-top-10-beroepsgroepen-waar-werknemer-meer-inkomen-heeft-exclusief-onderwijsvolgenden-20122014-16-03-05

 

cc-foto: FaceMe PLS

Geef een reactie

Laatste reacties (73)