4.468
16

Politicoloog

Eline Joor studeerde in 2011 af in de specialisatie Comparative Politics & Democracy aan de Universiteit Leiden. In 2014 rondde zij een tweede master in Conflict & Development af aan de Universiteit Gent. Zij houdt zich bezig met de onderlinge verbanden tussen recht, bestuur en ontwikkeling en heeft in verschillende Aziatische landen onderzoek verricht. Van vredesopbouw en politieke rechten gaat haar hart harder kloppen, onrecht en onverschilligheid verafschuwt zij. Voor het een en tegen het ander spreekt zij zich dan ook graag uit.

1000 zweepslagen voor Charlie in Saoedie-Arabië

Blogger Raif Badawi krijgt 1000 zweepslagen voor het uiten van zijn mening. Wanneer gaat Nederland dit mensenrecht over de grens net zo op waarde schatten als thuis?

“Went to National Guard Hospital to wish Princes Abdulaziz and Miteb full recovery of their father King Abdullah”, tweette de Nederlandse ambassadeur in Saoedi-Arabië, Laurens Westhoff, op dinsdag 6 januari. Donderdag hoorden 18.000 mensen op de Dam minister-president Mark Rutte zeggen dat vrijheid er ook is voor “vlijmscherpe en onwelgevallige kritiek”. Twee gebeurtenissen die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben, zij het niet dat in Saoedi-Arabië op vrijdag Raif Badawi de eerste ronde van 50 uit 1000 zweepslagen heeft gekregen.

Raif Badawi, een Saoedische blogger en oprichter van een online discussieforum, werd in 2012 opgepakt voor het beledigen van de islam en veroordeeld tot 10 jaar cel, een boete van één miljoen Saoedische riaal en 1000 zweepslagen. Het wrange is dat Raif precies heeft gedaan waar minister-president Rutte op de Dam toe opriep: niet zwijgen uit angst maar je uitspreken tegen onrecht.

Maar deze oproep heeft blijkbaar geen betrekking op de ‘Charlies’ van Saoedi-Arabië. Uit de tweet van de ambassadeur blijkt eens temeer dat Nederland sterke diplomatieke (lees: economische) betrekkingen onderhoudt met het Saoedische Koninkrijk, betrekkingen die blijkbaar sterker zijn dan onze toezegging om het internationaal recht (dat lijfstraffen verbiedt) na te streven.

Maar vrijheid van meningsuiting is geen Frans of Europees recht. Vrijheid van meningsuiting is een mensenrecht. Raif ís Charlie. Aanstaande vrijdag zal Raif opnieuw 50 zweepslagen ontvangen. Als hij deze ronde overleeft, zal hij na afloop niet naar het National Guard Hospital gebracht worden om de geschikte medische zorg te ontvangen, maar wellicht dat onze ambassadeur toch bij Raif langs kan gaan om ook hem volledig herstel toe te wensen. Een daad van betekenis. Een regelrechte lakmoesproef voor het Nederlandse mensenrechtenbeleid, die zal laten zien of de krachtige woorden van minister-president Rutte ook gevolgd zullen worden door daden.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)