3.437
57

Oud-premier en erevoorzitter van The Rights Forum

Dries van Agt was van 1977-1982 minister-president van Nederland. In 2009 richtte hij 'The Rights Forum' (http://www.rightsforum.org/) op, een stichting die zich inzet voor een rechtvaardig Midden-Oosten beleid van de Nederlandse regering en de Europese Unie. De stichting wordt bijgestaan door een Raad van Advies met oud-bewindslieden en hoogleraren internationaal recht. Van Agts persoonlijke website, http://www.driesvanagt.nl/, bevat veel achtergrondinformatie over het Israëlisch-Palestijnse conflict.

47 jaar Israëlische bezetting; absurd lang en onmenselijk

Deze week duurt de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden 47 jaar. Bijna een halve eeuw

Deze week duurt de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden 47 jaar. Bijna een halve eeuw. Absurd lang en onmenselijk. En alles wijst erop dat Israël die bezetting wil handhaven.

In 2007 viel mij kritiek ten deel toen ik zei “5 keer 8”. 5 jaar, keer 8. 40 jaar. Zo lang duurde de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden toen.

De “5” was een verwijzing naar de duur van de bezetting van Nederland, door Duitsland. Daarmee bedoelde ik dus niet dat de Duitse en Israëlische bezetting gelijk zijn, of dat zij op elkaar lijken. Die verschillen fundamenteel.

Met mijn uitspraak wilde ik wel wijzen op de onvrijheid en onveiligheid die de Palestijnen al decennia ervaren, omdat zij door een vijandelijk leger bezet worden. Bezetting betekent geweld, intimidatie – niet vrij en nooit veilig zijn.

Toen ik “5 keer 8” zei, wilde ik ook wakker schudden. Zoals de vorige en de zittende directeur van VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA de wereld wakker wilden schudden, toen zij de Israëlische blokkade van Gaza met het Duitse beleg van Leningraad vergeleken. Zij doelden daarbij op de duur van deze wurgende blokkade, die in 2007 begon en tot de dag van vandaag aanhoudt.

Deze week duurt de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden 47 jaar. Bijna een halve eeuw. Absurd lang. En onmenselijk.

Alles wijst erop dat de Israëlische regering die bezetting wil handhaven. Elke dag graaft de bezetting zich dieper in. Dat constateren ook Israëlische organisaties, zoals Breaking the Silence en B’Tselem. Die vormen het mensenrechten-Israël, dat onze bewondering en steun verdient.

Helaas heeft het kolonisten-Israël de macht. De kolonisten waren nooit beter vertegenwoordigd in de Israëlische regering dan op dit moment. Afgelopen week zei premier Netanyahu tot de verzamelde leiders van de kolonistenbeweging: “You have no shield greater than I. I fight for you.”

Enkele Israëlische ministers pleiten nu openlijk voor annexatie van grote stukken van de bezette Palestijnse gebieden. Ook premier Netanyahu speelt intussen met die gedachte. Amerika zal daar geen stokje voor steken. Dat zal Europa moeten doen.

Toen Rusland enkele weken geleden de Oekraïense Krim inlijfde, stelde Europa harde sancties in. Europa beschikt ook over allerlei middelen om Israël effectief onder druk te zetten. De inzet daarvan is afhankelijk van politieke wil.

Moge Europa die middelen eindelijk inzetten, opdat de twee-statenoplossing gered kan worden en de bezetting eindigt, voordat zij 50 jaar en nog langer gaat duren.


Laatste publicatie van Dries van Agt

  • Op weg naar Alpe d'Huez

    Wielerverhalen (met Frans van Agt)

    2012


Geef een reactie

Laatste reacties (57)