Laatste update 18:43
865
27

Bestuurskundige

Bestuurskundige en oud-PvdA-Kamerlid

Verplicht meer vrouwen in top bedrijfsleven

Een wettelijk minimum voor de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen

Vrouwen verdienen dezelfde kansen als mannen, ook in de top van het bedrijfsleven. Daarom wil ik bedrijven wettelijk verplichten meer vrouwen aan te nemen op topposities. Van iedere tien topbestuurders zouden er minimaal drie vrouw moeten zijn. Nu is dat één op de tien terwijl de helft van de bevolking vrouw is. Veel bedrijven laten hierdoor bovendien veel talent onbenut en daarmee doen ze zichzelf tekort. Het ‘old boys network’ schuift elkaar nog steeds de topfuncties toe en vrouwen blijven uitgesloten van deze functies.

Het Kabinet werkt al langer aan maatregelen om het aantal vrouwen aan de top te vergroten, maar dat gaat te langzaam. Daarom wil ik een wettelijk minimum vaststellen voor de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen. Laten we dit jaar gebruiken om alvast aan deze wet te werken, en wanneer bedrijven dit jaar opnieuw geen echte verbetering laten zien, dan kunnen we de wet met ingang van 2017 in werking laten treden. Want de meeste grote bedrijven gaan pas echt hun beleid aanpassen als we ook een stok achter de deur hebben.

We debatteren nog deze maand over vrouwenemancipatie in de Kamer. Dat is het moment waarop het voorstel ga doen om een dergelijk vrouwenquotum met ingang van 2107 af te dwingen. Op deze wijze hebben bedrijven nog een jaar de tijd om op vrijwillige basis zelf af te rekenen met het glanzen plafond en een verplichte vrouwenquotumwet overbodig te maken.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)