Laatste update 17:20
5.284
174

Fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer

Mei Li Vos werd bekend als één van de oprichters en de voorzitter van het Alternatief Voor Vakbond (AVV). Een vakbond die opkomt voor die groepen die door de traditionele vakbonden weinig worden vertegenwoordigd, zoals freelancers en flexwerkers. In 2007 nam ze voor de PvdA zitting in de Tweede kamer. Inmiddels is ze fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. (Foto door: Ilona Hartensveld)

Laten we ons polariseren?

'Door de bevolking bang te maken voor de ander kan je niet meer normaal denken over de ander'

Vanochtend las ik het interview met de Ierse filosoof David Kennning in de Volkskrant. Hij zag destijds bij de bloedige strijd in Ierland hoe Katholieken en Protestanten steeds meer gedwongen werden om elkaar te gaan haten. Tot de ‘troubles’ leefden ze gewoon naast elkaar, tot de beide bevolkingsgroepen psychologisch uit elkaar werden gespeeld. Het ‘grijze’ midden werd steeds meer gedwongen partij te kiezen. De Ieren konden niet meer neutraal blijven.

Kenning ziet nu hetzelfde gebeuren. De demagogen van extreemrechts, Marine le Pen, Wilders en Trump, doen precies hetzelfde als Isis: “Beide kampen zijn er op uit de bevolking te polariseren, het gematigde midden te radicaliseren.” Door de bevolking bang te maken voor de ander kan je niet meer normaal denken over de ander.
In Nederland is er tegelijkertijd een wat vreemd debat over dat je ‘dingen niet mag benoemen’. In DWDD stelde Sywert van Lienden dat er een taboe heerst op het benoemen van het probleem, namelijk de afkomst van de daders van de aanrandingen en berovingen in Keulen. Dat het debat nu eindelijk eens gevoerd moet worden. Dat als je dat niet doet onheil dreigt.

Nieuwe politiek correct is rechts
Rutger Bregman laat in het artikel ‘Hier een paar politiek incorrecte uitspraken‘ in de Correspondent haarfijn zien dat het debat juist wel gaat over bijvoorbeeld de oververtegenwoordiging van allochtonen in criminaliteit, al jaren. Ik heb de afgelopen weken, toen duidelijker werd wat er was gebeurd in Keulen, alleen maar discussies gezien over de afkomst van de daders en of dat met hun cultuur te maken heeft. Het is zelfs tegenovergesteld, als je zegt dat de multiculturele samenleving geen probleem is word je weggehoond. Ik zeg: het nieuwe politiek correct is rechts.

Als ik zeg dat ik 100 verdachten van Noord-Afrikaanse afkomst geen reden vind om alle Marokkanen te verdenken dan wil ik niet direct neergezet worden als multiculturele, politiekcorrecte, extreemlinkse, goedprater. Omgekeerd, als iemand bang is geworden voor Marokkanen of moslims dan moet ik hen niet wegzetten als extreemrechts. Sywert van Lienden riep in DWDD op om het debat te blijven voeren, nadat hij moest erkennen dat hij vluchtelingen ten onrechte verdacht had gemaakt door verkeerde cijfers te citeren. Eens Sywert, en let er als vaste gast bij DWDD dan ook op dat je mensen niet in een extreemrechts of -links of -religieus of -atheïstisch kamp dwingt.

Extremen voorkomen
David Kenning kan ons alles vertellen over wat er gebeurt als je elkaar in het debat in kampen dwingt. Laten we alle onderwerpen die we willen bespreken gewoon bespreken. Niet doen of er taboes zijn, want die zijn er niet. Maar ook niet elkaar tot extremen dwingen. Dan kan ik genuanceerdlinks problemen blijven benoemen en kan iemand anders genuanceerdrechts dat doen. Ik mag hopen dat niemand heil ziet in een totaal gepolariseerde samenleving, zoals Ierland was, en zoals Isis en rechtsextremen dat wel graag zien.


Laatste publicatie van MeiLiVos

  • Politiek Voor De Leek

    Een Insideverslag Van Een Outsider

    2011


Geef een reactie

Laatste reacties (174)