Laatste update 14:01
5.763
219

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Neem de PVV-stemmer eindelijk eens serieus

Zij weten juist heel goed wat voor varkensvlees zij in de kuip hebben

Veel waarnemers stellen dat je de stemmers op de PVV niet af mag doen als racisten en dat het heel onverstandig is om hen – zoals nu maar al te vaak gebeurt – buiten de discussie te plaatsen. Zij onderstrepen dat de fans van Wilders een signaal afgeven. Zij vinden Wilders waarschijnlijk zelf ook ergens een malloot, maar hij is wel hun malloot, de nar die de waarheid spreekt. Zij willen laten zien dat zij zichzelf noch hun belangen vertegenwoordigd zien in de Haagse politiek. Het gaat dan ook niet aan de PVV af te doen als een uiterst rechtse partij. Integendeel, zij hoort als het er op aankomt eerder bij links thuis. Kijk naar de onvermoeibare Fleur Agema die elke dag opkomt voor de zieken en de ouden van dagen.

Tokkies
PVV’ers zélf klagen erover dat zij niet serieus genomen worden. De rest van Nederland zet hen weg als tokkies en domme vreemdelingenhaters, naïeve sukkels die zich laten verleiden door de fluittonen van een rattenvanger. Zij hebben volkomen gelijk.

PVV-stemmers zijn niet dom. Zij kijken ondanks alles toch naar de actualiteitenprogramma’s op wat zij de staatsomroep noemen. Zij lezen kranten en websites. Zij zijn als opiniemakers zeer nadrukkelijk op het internet aanwezig, zij het voor een belangrijk deel als twitteraars en reaguurders. Zo is ook op deze site in de comments het geluid van de PVV goed te horen.

PVV’ers weten juist heel goed wat voor varkensvlees zij met Wilders en zijn partij in de kuip hebben. Zij kiezen bewust. Zij waarderen het gedrag van hun leider en zijn paladijnen.

Een half jaar geleden nog stemde de PVV tegen het door Nederland ratificeren van een internationaal verdrag dat de bestrijding van vrouwen- en kindermishandeling internationaal formaliseert. Deze week waren de gehandicapten aan de beurt. PVV-nimf Fleur Agema stemde met haar fractiegenoten tegen een voorstel dat eigenaren van openbaar toegankelijke gebouwen verplicht om faciliteiten te scheppen voor gehandicapten zodat ook zij naar binnen komen. Deze maatregel geldt ook voor kantoren, werkplaatsen en winkels.

Grappige provocatie
Je maakt mij niet wijs dat stemmers op de PVV dat niet in de gaten hebben. Of dat zij het ermee oneens zijn. Je maakt mij niet wijs dat ze het wel een grappige provocatie vinden, maar niet meer dan dat, als hun leider oproept om AZC’s om te bouwen tot een soort concentratiekampen voor jonge mannen met het verkeerde pigment. Je maakt mij niet wijs dat er een aanmerkelijk verschil bestaat tussen het gedachtengoed van Geert Wilders en zijn stemmers. In hun ogen is Wilders helemaal geen nar die de waarheid spreekt. Hij is een serieus politicus wiens visie zij delen. Hij schetst in hun ogen Nederland zoals Nederland moet zijn.

Aanhangers van de PVV zijn tegen het vreemde en het zwakke. Zij willen op straat niet opgeschrikt worden door mensen die afwijken van wat zij de algemene norm vinden: blanken, recht van lijf en leden. Voor wie buiten dat patroon valt – dat zijn niet alleen personen met het verkeerde geloof of de verkeerde kleur, maar ook die meneer in zijn rolstoel, dat spastische meisje en die jongen met zijn moderne lange blindenstok – hoort de maatschappij belemmeringen op te werpen. Daarmee wil je niet worden geconfronteerd, net zo min als met het feit dat ook een etnisch gezuiverd Nederland nog genoeg vrouwen- en kindermeppers zal tellen.

Het kwaad schuilt nooit in ons en onze gelijken maar steevast in de anderen. Dat is in de ogen van Wilderianen zo klaar als een klontje. Stemmers op de PVV zijn allesbehalve naïef. Zij kiezen niet voor Wilders, Bosma, Agema en het hele stelletje om een signaal af te geven, om te pesten, om te provoceren. Zij willen een ánder Nederland. De contouren daarvan worden zichtbaar uit het stemgedrag van de PVV in het parlement.

Neem PVV-stemmers serieus. Zo’n land willen ze. Allemaal. Stuk voor stuk.

Beluister dit opiniestuk hier 

Volg Han ook op Twitter


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (219)