Laatste update 23:40
15.785
146

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Wilders praat niet met gewone mensen

Een open brief aan die ene mevrouw uit Spijkenisse die de PVV-leider graag wilde ontmoeten

wilderspersGeachte mevrouw uit Spijkenisse,

U zult uzelf inmiddels wel een paar maal op de televisie hebben gezien en gehoord, waarschijnlijk voor het eerst van uw leven. U wilde zaterdagmiddag op de markt van Spijkenisse Geert Wilders ontmoeten maar dat lukte niet want hij werd door een horde mediafiguren omstuwd. Zij probeerden allemaal camera’s en microfoons zo dicht mogelijk onder zijn neus te houden. U werd boos. U riep dat ze weg moesten zodat Wilders het volk kon ontmoeten waarvoor hij gekomen was. U kwam in beeld. Uw stem was te horen.

Ik was vrijdagmiddag nog op de Nieuwstraat en de Voorstraat. Ik heb lopen neuzen in de Rataplan op de Groene Kruisstraat maar ik ben u daar niet tegengekomen. Het was trouwens stil in het centrum van Spijkenisse. Ik spreek u daarom maar aan als ‘geachte mevrouw uit Spijkenisse’ en ik treed met u in contact door middel van deze open brief op Joop.

Horde
Volgens mij heeft u zaterdagmiddag een vergissing gemaakt. U denkt dat Geert Wilders het land in trekt om daar te praten met gewone mensen zoals u en ik. Dat is een misvatting. Hij is alleen geïnteresseerd in soundbites en stukjes nieuws op de tv. Hij komt juist voor die horde mediapersonen. Wilders houdt ze hongerig door heel consequent interviews te weigeren. Daardoor voorkomt hij ook dat hem lastige vragen worden gesteld of dat hij gedwongen wordt iets te zeggen over zaken waar hij liever over zwijgt.

De media moeten het doen met zijn befaamde tweets en soms, heel soms treedt hij naar buiten. Dan stormen de journalisten met hun camera’s op hem af. Wilders zelf kiest daarvoor de plek en het uur. Hij doet dan een paar uitspraken. De journalisten roepen nu allemaal vragen door elkaar. Daardoor komt er geen één goed over en kan Wilders reageren zoals hij wil. Daarna maakt hij een kort rondje om vervolgens van het toneel te verdwijnen. Tijdens dat rondje geeft hij soms iemand een hand. Of hij werkt mee aan een selfie. Dat doet hij om in beeld te komen bij de journalisten, die nog steeds hijgerig achter hem aan hollen. Maar binnen een half uurtje is het gedaan. Dan verdwijnt Wilders van het toneel.

Het zal u zijn opgevallen, geachte mevrouw uit Spijkenisse, hoe Wilders nadat hij een paar van die spuitbusjes had uitgedeeld, onmiddellijk de plaat poetste. De beelden waren gemaakt. Hij verspilde niet meer tijd aan de markt in Spijkenisse.

Ik heb zelf een paar maanden geleden meegemaakt hoe dat werkte toen Wilders zogenaamd ging folderen op de centrummarkt van Rotterdam. Ook toen was hij binnen een half uur verdwenen, nadat de tv- en radiomakers hun opnames hadden kunnen maken, dolblij en gelukkig dat zij iets zeldzaams als een Wilders-quote op hun harde schijfjes hadden staan.

Geachte mevrouw uit Spijkenisse, als Geert Wilders in u geïnteresseerd was, dan had hij zich wel losgemaakt van al die journalisten. Hij heeft altijd beveiligers bij zich. Dat is voor hem geen enkel probleem maar hij deed alsof hij u niet hoorde. Als Wilders werkelijk met de Spijkenissenaren had willen praten, dan was hij wel één of twee uur gebleven. Nu zullen zijn aanhangers waarschijnlijk zeggen dat dit niet kan omdat hij zo bedreigd wordt maar dat is flauwekul. Met een professionele beveiliging komt geen terrorist te dicht bij. Waar een wil is, is een weg.

Stemvee
Maar die wil is er niet, geachte mevrouw uit Spijkenisse. U maakt slechts deel uit van het stemvee. Wilders luistert naar niemand. Hij is de voorzitter, de penningmeester, de secretaris en het enige lid van de Partij voor de Vrijheid omdat hij zijn achterban niet vertrouwt en waarschijnlijk ook minacht. Als hij zo graag naar de gewone mensen zou willen luisteren, dan organiseerde hij het wel. Voor mijn part door uitgebreid in discussie te gaan via sociale media, of door grote wijkbijeenkomsten te houden waar buurtbewoners mee konden praten over het programma, maar niets van dat alles. U mag op hem stemmen en voor de rest bent u zoals de Engelsen het zeggen expendable. U kunt gemist worden.

Weet u nog hoe Wilders een jaar of vier geleden zei dat een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd voor hem niet onderhandelbaar was en dat hij die eis de dag na de verkiezingen liet vallen, toen hij er uitzicht op kreeg het eerste kabinet Rutte te mogen gedogen. Dat was Geert Wilders ten voeten uit. U bent niet belangrijk genoeg.

Toch, geachte mevrouw uit Spijkenisse, verdient u een felicitatie, want u hebt uzelf hoorbaar gemaakt. U bent op radio en televisie geweest. Het was allemaal heel luid en duidelijk.

Wij hebben naar u geluisterd. Wij wel.

Deze open brief is ook hier te beluisteren

cc foto: Roel Wijnants


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (146)