Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het andere bankieren van de KNAB 

  •  
10-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
158 keer bekeken
  •  
10904488_1075925089089829_3505341421218538327_o
Zelfs de meest hardleerse bankier van de oude stempel is niet zo arrogant om een hele sector van de economie links te laten liggen 
“Wij geloven dat bankieren anders kan” , luidt de leuze van KNAB, een online bank die het publiek tracht wijs te maken dat zij een geheel nieuw concept brengt en niets te maken heeft met de rest van de financiële sector. Die immers door de crisis zo genadeloos ontmaskerd is.
KNAB blijkt een vehikel van de verzekeringsmaatschappij Aegon. Dit bedrijf is voornamelijk bekend om zijn woekerpolissen en het feit dat de overheid het in 2008 van de ondergang moest redden. Daar was toen 750 miljoen euro voor nodig.  Je zou dus zeggen dat KNAB met zijn slogan aan misleidende reclame doet. Het is gewoon een schaamlap om de naaktheid te bedekken van een financiële onderneming die sinds 2008 niets heeft vergeten en niets heeft geleerd.
Toch is dat een misvatting. De leuze brengt niets dan de waarheid, zo merkte de Illustere School Schiedam, een coöperatie van academici die lezingenreeksen organiseert over interessante onderwerpen. Voor de duidelijkheid: het is geen losse vriendengroep. De Illustere School is een echte coöperatie die bij notariële akte tot stand gekomen is. Nu wilde deze Illustere School Schiedam online een rekening openen bij de vernieuwingsgezinde KNAB. Aanvankelijk ging alles op rolletjes, ja zelfs met de snelheid van flitskapitaal. Toen kwam er een email waarin de academici unverfroren werden getutoyeerd.
"Onlangs heb je bij ons een zakelijke rekening aangevraagd. Het spijt ons je te moeten meedelen dat we je aanvraag niet kunnen voltooien. De reden daarvoor is dat de rechtsvorm Coöperatie betreft. Echter kunnen wij bij dergelijke rechtsvorm niet de benodigde verificaties uitvoeren, waardoor we genoodzaakt zijn je aanvraag te annuleren. "
Niet de benodigde verificaties kunnen uitvoeren, godsammekrake. De coöperatie is in Nederland al veel langer dan een eeuw een gebruikelijke bedrijfsvorm. De Rabo, de enige bank die in nadrukkelijke tegenstelling tot de Aegon nooit aan de tiet van de Nederlandse maagd moest gaan liggen, is een coöperatie. FrieslandCampina, een wereldspeler op het gebied van zuivelproducten en een steunpilaar van de vaderlandse export is een coöperatie. De Nederlandse organisatie voor Coöperaties NCR  vertelt verder alles wat je over de coöperatie als succesvol bedrijfsmodel zou moeten weten.
KNAB maakt zijn slogan waar. KNAB bankiert inderdaad anders. Zelfs de meest hardleerse bankier van de oude stempel is niet zo arrogant om een hele sector van de Nederlandse economie links te laten liggen.
Vanwege de bedrijfsvorm. Puur vooroordeel. Aan iets anders kan dit beleid niet ten grondslag liggen.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.