1.381
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Aan je hart gekregen door een slecht huwelijk?

Tja, alles in het leven hangt op een of andere manier samen... 

Onderzoek dat deze week verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift Psychosomatic Medicine zou laten zien dat er een verband is tussen verdikte kransslagader (het begin van angina pectoris en eventueel een infarct) en een slechte relatie. Au. Heb ik dat infarct door jou? Samenhang? Tja, alles in het leven hangt op een of andere manier samen, maar is het een de oorzaak van het ander?

Het onderzoek werd gedaan bij 281 gezonde werkende volwassenen van middelbare leeftijd, die samenleefden met iemand. Vier dagen lang werden ze om het uur geobserveerd. Ook werden de proefpersonen gevraagd een cijfer aan hun relatie te geven. Daarnaast kregen ze een hartonderzoek. En hier komt-ie: mensen met een niet zo positieve manier van met elkaar omgaan hadden een 8,5 maal zo grote kans dan de mensen met een huwelijk dat ze als goed beschouwden, om een infarct of beroerte te krijgen.

Jeetje zal je misschien zeggen, maar hoe groot is de kans überhaupt dat die 281 gezonde, werkende mensen van middelbare leeftijd dat krijgen? Oké, dan hebben we met de computer er een verband uitgekregen dat groter is dan met toeval te verklaren valt, maar op geen enkele manier is er een oorzakelijk verband van te maken.

Mensen die het aan hun hart krijgen, zoeken daar graag een oorzaak voor. Op het lijstje oorzaken waar mensen dan aan denken komt ‘een slechte relatie’ met grote regelmaat voor. Het is heerlijk om iemand anders de schuld te geven. Het komt niet doordat jij altijd maar zit en zeker niet omdat jij nog altijd rookt en al helemaal niet omdat je nu net alles eet wat je zou moeten laten staan. Nee, het komt door je relatie. Je partner zou wel eens wat liever voor je mogen zijn. Dat wil waarschijnlijk iedereen wel.

Natuurlijk weten we inmiddels wel dat je door stress een grotere kans op hartproblemen hebt, maar geldt dat ook voor stress door een slechte relatie? We weten ook dat getrouwde mannen een grotere kans hebben om oud te worden dan vrijgezelle mannen. Vallen de voordelen van een relatie – of die nu goed of slecht is – niet tegen elkaar weg? Ik weet het niet hoor.

Ik blijf maar lekker bij mijn lief.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)