1.447
141

live bij De Gids FM op Radio 1

Aanpak tuig faalt

Marcouch: Criminele jongens zijn voor de politie, niet voor welzijn!

Er zijn in Nederland 89 criminele jeugdbendes actief en 284 groepen jongeren die overlast veroorzaken. Minister Opstelten wil de criminelen natuurlijk ‘keihard aanpakken’. Maar wat doe je met de rest? Volgens PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch is het een illusie dat die met welzijnswerk op het rechte pad te krijgen zijn. Hij gaat daarover in debat met oud-politieagent Matthie Kroezen die veel succes boekte bij het bestrijden van wangedrag onder Marokkaanse jongeren.

Luister en kijk live naar het Joop-Debat bij De Gids FM op Radio 1. Dinsdag 24 mei om 11:45 uur.

Ahmed Marcouch schrijft:

Landelijk negentachtig criminele jeugdgroepen oprollen, prachtig. Maar de rest moet de gemeente doen? Ja, hallo. Criminele jongens zijn voor de politie, niet voor welzijn. Voor zij landelijk op rooftocht gaan, hebben zij jarenlang hun criminele opleiding in de buurt gekregen, onder het oog van de wijkagent: buren intimideren, op de uitkijk staan bij roofovervallen en helen.

Zolang straatjongens crimineel beginnerswerk kunnen uitoefenen met lage pakkans, milde straffen en lange doorlooptijd tussen daad en straf, hebben welzijn en onderwijs geen kans. Dat gaat niet in een setting waar kinderen zonder enige structuur worden grootgebracht.

Kinderen die niet vies zijn van fout geld, verdienen met gemak duizend euro per week met drugskoerieren. Daar kan twaalf jaar onderwijs met vooruitzicht op een fatsoenlijke schaal 7 niet tegenop. Dus versmal het pad naar de criminaliteit en verbreed het pad naar onderwijs. Kom met excellente agenten die Hassan van Houssain kunnen onderscheiden, rechercheren, oppakken, opsluiten en opleiden (TBO Ter Beschikkingstellen aan Onderwijs).

En biedt excellent onderwijs en welzijn voor wie (alsnog) wil deugen. Het draait om de kwaliteit van de uitvoering, het geheim daarvan is dat de disciplines elk hun eigen werk doen. Zoals op de bouwplaats, als daar de timmerman gaat metselen, zijn wij ver van huis.

Dus: stop de agenten die jarenlang vertrouwen willen winnen en de jongens alleen maar bedienen met welzijn. Het is killing!

Geef een reactie

Laatste reacties (141)