785
36

Tweede Kamerlid PvdA

Angelien Eijsink is sinds 2006 woordvoerder Defensie voor de Tweede Kamerfractie van de Partij van de Arbeid

Aanschaf twee JSF-testtoestellen onverantwoord

De financiële molensteen van defensie heet de JSF, maar feiten doen er niet meer toe. De beslissing is gevallen

Het is tegen dovemansoren gericht, maar het besluit van het kabinet om twee testtoestellen van de Joint Strike Fighter (JSF) aan te schaffen is onverantwoord. Nederland zit hierdoor vast aan het kopen van dit Amerikaanse type gevechtsvliegtuig. Onze onderhandelingsruimte is nu weg. Het kabinet investeert 275 miljoen euro in twee testtoestellen, terwijl duizenden militairen een mogelijk ontslag tegemoet zien. Cynischer kan het niet. Ik kan niet begrijpen waarom het kabinet zo star vasthoudt aan dit besluit.

De krijgsmacht krijgt een miljard aan bezuinigingen voor de kiezen. Toch moet en zal de JSF er komen. De VVD kan het niet vaak genoeg zeggen. Dat terwijl de JSF zich nog in een vroege testfase bevindt en het nog maar de vraag is of en wanneer het vliegtuig operationeel zal zijn.

Ondertussen stijgen de kosten. Zo liet ook de Amerikaanse Rekenkamer opnieuw weten dat de ontwikkelingstijd, kosten en prestaties van de JSF tegenvallen. De investeringen gaan door en de marine en landmacht draaien op voor de bezuinigingen. De Nederlandse regering sluit haar ogen voor de realiteit. Ik vind dat onbegrijpelijk.

Zeker omdat het niet goed gaat met de financiën van het ministerie van Defensie. Ik zie het niet gebeuren dat Defensie op deze manier haar begroting op orde krijgt. Tegelijkertijd verliest Nederland haar onderhandelingspositie met deze aanschaf. Terwijl andere landen de kat uit de boom kijken, kiezen wij ervoor onze onderhandelingspositie uit handen te geven.

We zouden kunnen rekenen op een vaste prijs, maar daarvan is zeker geen sprake. Met dit besluit is de weg vrij voor fabrikanten om de prijs nog eens op te schroeven. Nederland is immers toch akkoord.

Ik zie liever dat we Europees gaan samenwerken. In de bezuinigingsbrief staat dat het kabinet die ambitie deelt, maar nu nog even niet. Het kabinet verwijst naar de afspraken die gemaakt zijn met de industrie. Het zou werkgelegenheid opleveren, maar er is nog niets concreet.

Dit besluit is onverantwoord. De financiële molensteen van defensie heet de JSF, maar feiten doen er niet meer toe. De beslissing is gevallen, om met  de Amerikaanse defensiedeskundige Winslow Wheeler te spreken, the hook is in; de vis zit aan de haak. Er zal nog negatieve informatie blijven kon, zeer negatieve, maar wat dan nog? The hook is in. Het is onomkeerbaar.

Mijn volledige bijdrage aan het debat in de Tweede Kamer gisteravond leest u hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (36)