11.762
57

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Aardappelschilmesje gekocht? 350 euro boete!

Dit is een maatregel dat wij danken aan het door Wilders in de zij gestoken gedoogkabinet

Per 1 mei wordt een nieuwe mijlpaal bereikt in de criminalisering van de nette burgerij. Vanaf die datum zijn alle steekwapens in Nederland verboden. Wie op straat wordt aangetroffen met een mes, krijgt een boete van 350 euro. Gelukkig hebt U nog een week of wat de tijd om uw steekwapen op het politiebureau in te leveren. Dan strijkt de prinsemarij de hand over het hart.

Dit is een maatregel die wij danken aan het door Wilders in de zij gestoken gedoogkabinet. 

Mooi, denk je in eerste instantie. Steekwapens zijn gevaarlijk. Je passeert nu en dan zo’n ijzerwinkel met uitgebreid assortiment en daar staan de zwaarden, de vlindermessen en de dolken gewoon in de etalage. Je schrikt als je middelbare scholieren op de televisie hoort verklaren dat ze zo’n mes meenemen de klas in om zich te  beschermen. Een samenleving is dan ver heen.

Maar wacht: de politie, die net als vroeger je beste kameraad is, heeft een heel coole website in het leven geroepen waarin zij in wat zij ongetwijfeld als zeer eigentijdse bewoordingen de nieuwe wet uitlegt en bovendien braverds oproept om anti-mes video’s te uploaden. Wat lezen wij daar?

“Loop geen enkel risico. Neem nooit een mes of ander wapen mee op straat. Zelfs geen aardappelschilmesje. Geen scherpe nagelvijl in je tas. En ook geen puntige schroevendraaier.”

Het ochtendjournaal van maandag  bracht een item over de steekwapens. Wat ligt daar rechts boven op de tafel? Dat is mijn echte victorinox zakmes, althans de rode versie van mijn blauwe exemplaar. Het is een handig hulpmiddel: er zit zelfs een tandenstoker in en een pincet en een schroevendraaier. Op het werk is het mesje vaak van pas gekomen om touwtjes door te snijden en pakketjes open te maken.

Per 1 mei ben ik een wapendragende crimineel. Wat is trouwens een puntige schroevendraaier? Is dat een kruiskopschroevendraaier? Vallen Blokker, de Wibra en de Action voortaan onder de wapenhandelaren omdat zij vaak vijf aardappelmesjes voor een prijsje van een euro vijftig aanbieden?

Geen zinnig mens zal er bezwaar tegen maken dat steekwapens worden verboden. Nu aardappelschilmesjes, Zwitserse zakmesjes en wellicht kruiskopschroevendraaiers ook onder dit verbod zijn gebracht, alsmede nagelvijltjes, geeft dat geen blijk van een gezond gevoel voor veiligheid maar van hysterie. Ze zijn trouwens de scharen vergeten.

Dit is het zoveelste voorbeeld van slordige wetgeving die het doel volstrekt voorbij schiet en een negatieve bijdrage levert aan het gezag van de overheid.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (57)