Laatste update 11:29
3.234
63

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Absurde maatregelen van Brussel om de populisten te lijmen

De EU-top over migratie: het was allemaal voor de bühne

Met de hete adem van wat president Donald Tusk noemde ‘echt harde mannen’ in de nek zijn de Europese leiders dan tot afspraken gekomen om de migratie naar hun continent te ontmoedigen. Althans dat beweren zij. Niet de rede stond voorop, niet de internationale verplichtingen die je er gratis bij krijgt als je het grootste economische blok ter wereld bent, maar de angst voor de populisten en de door hen dag in dag uit gaande gehouden hetze tegen alles wat anders oogt of er zwakker uitziet dan zij.

Alleen en uitsluitend om dit deel van het electoraat te lijmen werden absurde suggesties omhelsd: zo zouden er aanlandingsplekken moeten komen op Afrikaanse bodem. Daar worden schepen met vluchtelingen heen gesleept waarna de opvarenden de procedure ingaan. Moet je dan eerst je leven op zee wagen voor je een plekje kunt krijgen in de wachtrij voor het loket?

TurkijeHet compromis bevatte echter ook een ander element: er komen waarschijnlijk aanmeldcentra in Italië, Malta en Frankrijk. Het is de hoop dat zich daar andere lidstaten bijvoegen, maar de Visegrad-landen in Oost-Europa hebben hun handen al in onschuld gewassen. Die willen geen vluchtelingen op hun grondgebied zien. In zulke kampen worden vluchtelingen opgevangen tot zij de procedure hebben doorlopen. Er zijn twee smaken: politiek asiel of afgewezen worden. Daarna ontstaat het probleem waar Nederland al jaren mee worstelt: thuislanden nemen hun migranten niet terug. Bij ons word je dan ‘geklinkerd’ dat wil zeggen op straat gezet. En/of er volgen periodes van vreemdelingendetentie. Je kunt er natuurlijk ook een hoog hek om zetten. Of een muur. Dan wordt zo´n opvangkamp een soort Gaza, een belegerde stad.

Grensoverschrijding
Een zeer concrete maatregel van de regeringsleiders was het versterken van Frontex, de Europese douane die de zuidelijke zeegrenzen van de Europese Unie moet bewaken. Daarbij bleef onduidelijk wat deze wakkere helden moeten doen als zij een boot met vluchtelingen tegenkomen. Naar die nieuwe opvangcentrum brengen? Uitleveren aan de Libische kustwacht met het risico dat de geredden in handen vallen van slavenhandelaren? Laten verzuipen omdat wij te fijngevoelig zijn om er de mitrailleur op te zetten?
Of wordt het mogelijk gemaakt om op een veilige manier naar die aanmeldcentra op Italiaanse, Maltese of Franse bodem te reizen?

Als alles bij het oude blijft, kan men zo´n veilige opvangplek alleen bereiken na illegale grensoverschrijding. Bijvoorbeeld door die rivier tussen Griekenland en Turkije over te zwemmen. Of gewoon overzee. In dat geval vindt de eerste schifting inderdaad buiten de grenzen van de EU plaats. Je moet daar een confrontatie met de dood aangaan, wie wint mag verder.

Consequenties
Eén element ontbrak in de afspraken: wie zal dat betalen? Het zou voor de hand liggen dat de rekening wordt neergelegd bij de EU-lidstaten die niet bereid zijn om vluchtelingen te ontvangen. Solidariteit heet dat. Je mag je rustig onttrekken aan de gezamenlijke verplichtingen, maar daar hoort wel een bonnetje bij. Als je zo nodig blank en raszuiver wilt blijven, dan mag je daar wel wat voor over hebben. En anders kruip je net als vroeger onder de paraplu van de Russen. Kijken of dat bevalt. Uiteraard heeft niemand het gewaagd om deze suggestie te doen of misschien toch wel want wat er daadwerkelijk gezegd wordt tijdens de onderonsjes van de Europese regeringsleiders, dat blijft het goed bewaakte geheim van Brussel.

Nee, deze afspraken leiden tot krankzinnige consequenties. Maar het gaat hopelijk niet om serieuze uitvoering. Het gaat om het document. Het gaat om de woorden waarmee zo´n regeringsleider zich thuis overeind kan houden. Het was allemaal voor de bühne, het schellinkje waar de populisten klaar zitten met hun tomaten en overig rottend fruit.

Cc-foto: United Nations


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (63)