907
18

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Accepteer wat je niet kunt veranderen en je zult gelukkig zijn

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Een boeddhistische wijsheid nu wetenschappelijk onderbouw

Onlangs moesten we mijn moeder naar een verpleeghuis brengen. Het voelde als verraad, maar ze wist niet meer waar ze was, ervoer haar woning niet meer als die van haar, stond dan ’s nachts op en ging de deur uit om naar haar ‘eigen huis’ te gaan.

Dan was het mazzel als een vriendelijk persoon een 93-jarige dame met rollator die om 4 uur ’s morgens door de stad loopt, naar huis wilde brengen. Zelfstandig wonen was onmogelijk geworden. Hoe gaan oudere mensen met zo’n grote verandering om? Onderzoek suggereert dat accepteren dat zulke dingen in je leven nu eenmaal gebeuren bijdraagt aan je gevoel van welzijn.

Het lijkt of veel ouderen een aantal stappen maken: van zelfstandig wonen naar een verzorgingsomgeving en tenslotte naar een verpleeghuis. 101 oudere mensen die in een verzorgingsflat woonden en 101 ouderen die nog helemaal zelfstandig leefden werden onderzocht op hun tevredenheid over het leven en hun gevoel van controle over hun bestaan.

Maar wat is gevoel van controle over je leven? Het bestaat enerzijds uit de controle om dingen in je omgeving te veranderen om je leven prettiger te maken. Anderzijds is het ook de mogelijkheid om dingen in jezelf te veranderen om te aanvaarden dat je in een andere omgeving verder moet leven. Uit het onderzoek blijkt dat beide soorten controle belangrijk zijn, maar naarmate mensen ouder worden helpt vooral het aanvaarden dat het nu eenmaal niet anders is en dat ze daardoor gelukkig zijn.

Er is al veel onderzoek gedaan naar ouder worden en geluk en daaruit komt bovendrijven dat mensen naarmate ze ouder zijn gelukkiger worden ondanks dat
ze steeds minder controle over hun omgeving hebben. Dat zou samenhangen met
het feit dat ze steeds beter worden in accepteren. Wijsheid wordt dat genoemd. Je moet ook wel.

Ook in het verpleeghuis denkt mijn moeder nog steeds dat ze niet thuis is. Ze vraagt met regelmaat wanneer we haar halen om haar naar ‘eigen’ huis te brengen. Het heeft op haar leeftijd bijna iets macabers. Als we zeggen dat ze daar moet blijven aanvaardt ze dat met een glimlach op haar gezicht. 

 

 

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Wat kinderen leren van tv-kijken

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

 

 

 

 

 


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (18)