2.224
75

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Ach ja, toch, Nederland 2011

Het samenzweringsdenken is de kern van de PVV-ideologie

Jij staat alleen maar de ánderen zijn georganiseerd en erop uit om jóu te pakken. Dit is de paranoia die gevoed wordt door de PVV-leider en zijn consiglieri. Binnen de Nederlandse gemeenschap wordt een collectieve vervolgingswaan gevoed

Volgens Elsevier heeft het GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi aangifte gedaan tegen twitteraar Marcel Attaturk jr. vanwege de volgende tweet:

Tofik’s voedingsbodem voor geweld tegen Geert #Wilders http://is.gd/ScK7Bf
@Tofikdibi. …verdelg dit Marokkaanse insect! #PVV op 1!

Jongetjes van het slag Marcel Attaturk jr. worden tegenwoordig voor wel minder van huis gehaald en ook als niemand aangifte heeft gedaan zoals blijkt uit berichtgeving over jongetjes van twaalf jaar die in voorarrest moeten zuchten vanwege onberaden opmerkingen, aan het internet toevertrouwd, dus hij zou daar niet van moeten opkijken.

Toch is meneer hogelijk verbolgen. Er is inmiddels een nieuwe tweet: 

En die linkse ophits campagne alsof ik Tofik nu opeens zou willen vermoorden is echt weer laag Joop niveau #fail

Let op wat hier gebeurt: geheel in stijl met de gebruikelijke omgangsvormen binnen zijn politieke thuishaven roept onze Marcel anderen op om Dibi als een insect te verdelgen. Als betrokkene die oproep serieus neemt en bij de politie langsgaat, zoekt onze held daar onmiddellijk een samenzwering achter. Hij is het slachtoffer van een linkse ophitscampagne. Hij plaatst een tweet en onmiddellijk komt het linkse netwerk in actie.

Ja, we gaan nu een Breivikje doen. Zo moet Anders Breivik zich ook gevoeld hebben, alleen gevangen in een kwaadaardig links netwerk, zodat er niets anders voor hem overbleef dan zich los te snijden. Wij mogen erop vertrouwen dat Marcel Attaturk jr. deze consequentie niet trekt. Hij roept in zijn eerste tweet immers anderen op om tot verdelgen over te gaan en als hij beweert dat hij de stijlfiguur van de hyperbool gebruikte (zou je dat op school nog leren tegenwoordig, wat dat is een hyperbool) dan wil ik hem graag geloven.

En als ik de politie-agent was die hem moest verhoren nadat werk was gemaakt van de aangifte, dan zou ik hem hoogsten toevoegen: “Misschien had je moeder vroeger je mond met zeep moeten wassen, als je lelijke woorden zei” en hem vervolgens hoofdschuddend heenzenden, ik bedoel, wat wilde ik nu ook weer zeggen? O ja, ik wil graag geloven dat hij ondanks zijn bewering over insecten geen vlieg kwaad zal doen. Dat is ook niet het zorglijke. En evenmin dat het hier recidive betreft. Het schijnt dat meneer ook wel eens van zulke tweets heeft geschreven naar aanleiding van Femke Halsema.

Het zorglijke is de paranoia, de gedachte dat “links” overal loert. Dat je altijd bekeken wordt. Dat er een netwerk bestaat om je gangen na te gaan, dat je als PVV-er en trotse Nederlander altijd en overal in de gaten gehouden wordt. Marcel noemt “links” in een andere tweet ook nog een ziekte. Dan moet je meteen aan epidemieën denken en besmettelijkheid..

Dit samenzweringsdenken is de kern van de PVV-ideologie: jij staat alleen maar de ánderen zijn georganiseerd en erop uit om jóu te pakken. Dit is de paranoia die gevoed wordt door de leider en zijn consiglieri. Binnen de Nederlandse gemeenschap wordt een collectieve vervolgingswaan gevoed.

Laat die Marcel maar rustig schrijven over insecten die verdelgd moeten worden. Daar slaap ik geen minuut minder om. 

Maar de collectieve vervolgingswaan die steeds meer om zich heen grijpt, daar heb ik slapeloze nachten van.

PS. Marcel wordt nu trouwens gevolgd door ene “doodsbedreiging” . Dit heeft hij tot nog toe aan de nationale discussie op Twitter bijgedragen:

Geef me 4jaar, en ik dood alle blanken mensen. Oja Koellie’s ook. #doodsbedreiging. 14 minutes ago. 

RT @ssayenne: Binnenkort is Nederland van de Surinamers, Ghanezen, Marrokanen etc. Ik maak alle blanken dood. #doodsbedreiging 14 minutes ago

RT @TrkHefner_: Whoelah k slacht allah teken in je opwatbneje #doodsbedreiging (17/17) 1 hour ago

Surinamer in een al te dolle bui, blijkbaar met een hekel aan Hindoestanen. De kondreman herkennen aan de stijl van deze tweets het type. Ach ja toch, Nederland 2011.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (75)