12.264
118

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Affaire Samsom: gaat nu het privé van alle politici op straat?

'Terwijl BN-ers bijkans in hun Gooise villa’s worden belegerd, ging de politiek tot op heden vrijuit'

Diederik Samsom is van zijn vrouw af en de NRC had de primeur. Alle media namen het nieuws snel over. Ook Het Journaal wijdde een item aan het mislukte huwelijk. Na Jack de Vries is hij de tweede Nederlandse politicus wiens liefdesleven uitgebreid in de openbaarheid komt.

Is dit het definitief doorbreken van een taboe? Tot nog toe zwegen de media over de privé-levens en de escapades van politici. Naast het geheim van Huis ten Bosch bestaat ook een geheim van het Binnenhof. Schuinsmarcheerderij, vreemdgaan, dronkenschap, het werd allemaal met de mantel der liefde bedekt. Zelfs de roddelmedia toonden discretie. Terwijl BN-ers bijkans in hun Gooise villa’s worden belegerd, ging de politiek tot op heden vrijuit. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk waar het publiek zich regelmatig kan verlekkeren aan politieke schandaaltjes met een erotische tint.

Spin doctors
Het is in dit verband belangrijk om te benadrukken dat de huwelijksdramatiek van Diederik Samsom naar buiten is gebracht door een der huisorganen van de ‘very serious people’, van ‘the great and the good’, de NRC. Dat Diederiks’ spin doctors zich misschien zelf in het nieuwe redactiegebouw aan het Rokin hebben gemeld, doet daar niets aan af. Je kunt zulke slijmballen altijd vertellen dat je als redactie andere prioriteiten stelt en dat ze zich met hun primeur maar tot de rioolpers moeten wenden. Maar dat doen ze niet meer bij de NRC. En bij de rest van de media.

Moeten Nederlandse politici vanaf nu allemaal vrezen dat hun escapades in de openbaarheid komen? Of heeft Diederik Samsom (‘DiederIKKE’ zoals hij door de valsaards van GeenStijl wordt genoemd) een speciale behandeling gekregen? Daar ziet het niet naar uit. Mediabreed is het privé-leven van politici tot een relevante zaak uitgeroepen. Als zelfs de NRC meedoet, zullen voortaan hun vrouwen, hun liefjes, hun mannen, hun scharrels en hun verslavingen aan de openbaarheid worden prijs gegeven.

Huisje-boompje-beestje-mentaliteit
Nu zal blijken hoe vrijzinnig en libertijns Nederland wérkelijk is. Zullen onze politici worden gemeten met de maat van de kleinburgerlijke huisje-boompje-beestje-mentaliteit, zoals in de Verenigde Staten het geval is? Of zullen wij denken dat ook een gescheiden vader zijn kinderen uitstekend kan opvoeden? Of zullen wij de powervrouw met man én toyboy tegelijk juist extra stemmen geven?

Wij zullen allemaal gemeten en gewogen worden, wij burgers en consumenten van de media.

Volg Han ook op Twitter

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu

cc-foto: PvdA


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (118)