4.767
152

Voormalig Tweede Kamerlid SP

Harry van Bommel (1962) was tot 2017 tweedekamerlid voor de SP. Sinds 1986 is hij lid van de partij. In 1990 werd hij voor de SP lid van de deelraad Amsterdam Oost en voorzitter van de afdeling Amsterdam Oost. In 1994 werd Van Bommel het eerste SP-gemeenteraadslid in Amsterdam. Sinds de entree van de SP in de Tweede Kamer is Van Bommel beleidsmedewerker Onderwijs en Defensie voor de nieuwe fractie. Hij werkte onder andere mee aan het spraakmakende rapport over (het gebrek aan) kansen voor jongeren "Alles Kids?".

Van Bommel studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (afgestudeerd in 1994) en doceerde hij enkele jaren Nederlands en Engels op een MBO-school.

Afghaanse draai Cohen bizar en beschamend

Zo ga je niet met kiezers om en minstens zo belangrijk, zo behandel je militairen niet!

Het is bizar en beschamend dat PvdA-voorman Cohen nu ja zegt tegen een door enkele honderden militairen begeleide politiemissie naar Afghanistan terwijl de PvdA-fractie vorige week nog ‘nee’ zei tegen een voorstel van GroenLinks en D66 dat precies hetzelfde inhield.

De PvdA liet het kabinet vallen over Afghanistan maar wil er nu toch weer een paar honderd militairen en politieagenten naar toe sturen. Hoe vaak kun je draaien voordat alle kiezers dol worden? Ik vind het bizar en beschamend. Zo ga je niet met kiezers om en minstens zo belangrijk, zo behandel je militairen niet!

Dit voorjaar stapte de PvdA uit het kabinet vanwege de eis dat ‘de laatste soldaat dit jaar nog uit Uruzgan zou terugkeren’. Dat was beloofd aan de Nederlandse bevolking en belofte maakt schuld, aldus toenmalig partijleider Bos. De val van de regering maakt vervroegde verkiezingen op 9 juni nodig. Aanvankelijk leek de PvdA resoluut. Vorige week stemde haar Kamerfractie samen met ons nog tegen een eigenaardig voorstel van GroenLinks en D66 dat het demissionaire kabinet de ruimte geeft om politieagenten en militairen naar Afghanistan te sturen.

Maar amper een week later draait Cohen als nieuwe partijleider dat besluit van zijn fractie alweer de nek om. Dat is misselijkmakend. De PvdA draait al vanaf het eerste besluit rond Uruzgan: ze vroeg een opbouwmissie maar stemde uiteindelijk in met een vechtmissie. Ze eiste een verblijf van maximaal twee jaar, maar accepteerde uiteindelijk een verlenging tot vier jaar. En nu stemt ze in met een nieuwe missie nadat ze er eerste een kabinet over heeft laten vallen. Als het gaat om zaken van oorlog en vrede belooft de PvdA telkens van alles en nog wat maar is ze dat na de verkiezingen al weer heel snel vergeten. Over een onderzoek naar de oorlog in Irak was de PvdA ook al als een draaitol. Voor de verkiezingen van 2006 eiste ze op hoge toon een parlementair onderzoek maar na de verkiezingen ruilde ze die eis blindelings in voor een plaats op het pluche.

Ik vestig mijn hoop er nu op dat de kiezers alsnog een nieuwe missie in Afghanistan verhinderen. De verkiezingen op 9 juni worden door de Afghaanse draai van Cohen nu nog belangrijker. Ze gingen er om hoe we sociaal uit de enorme economische crisis komen maar nu ook hoe we dit jaar uit de hopeloze oorlog in Afghanistan komen. De meeste Nederlanders willen dat maar de politiek doet maar wat. Dat moet afgelopen zijn. 

Geef een reactie

Laatste reacties (152)