3.689
197

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Aflossingsvrije hypotheken erger dan woekerpolissen?

Met hun aflossingsvrije hypotheken hebben de banken welbewust honderdduizenden Nederlanders op het pad naar de financiële ondergang gezet

Op RTLz heeft bankdirecteur Gerrit Zalm zijn plannen met de Nederlandse hypotheken nader toegelicht. Hij wil ze allemaal zonder één uitzondering omzetten in annuïteitenhypotheken en – zegt hij royaal – banken zouden dat gratis moeten doen.

Let op: het gaat niet alleen om de aflossingsvrije variant, het gaat om álles. Inmiddels hebben de twee andere grote banken van Nederland ING en Rabo laten weten dat ze dit plan van hun kartelgenoot interessant vinden. Zalm voegde er ook nog aan toe dat de aflossingsvrije hypotheek (en blijkbaar ook alle zusjes en broertjes daarvan die zijn ontwikkeld om de aftrek te maximeren) een “vergissing” waren en niet in het belang van de klant.

Die laatste houden we even vast: niet in het belang van de klant.

Kennelijk hebben de Nederlandse banken dus in de afgelopen twee decennia de klanten producten aangesmeerd die niet in hun belang waren, die deze klanten na enkele decennia onvermijdelijk in de problemen zouden brengen, met name als er een eind zou komen aan de stijging van de huizenprijzen.

Het Ministerie van Financiën (toen onder leiding van diezelfde Zalm) deed er het zwijgen toe. Even oorverdovend was de stilte op het Frederiksplein waar de geniale Nout Wellink leiding gaf aan de DNB. Er klonken uit vele hoeken wel juichkreten over het groeiend aantal huizenbezitters in Nederland, die – naar nu blijkt – het dak boven hun hoofd met een giftig product financierden.

Je maakt mij niet wijs dat de experts bij de banken dit niet wisten toen ze hun aflossingsvrije hypotheken in de markt zetten. Als ze uit onwetendheid handelden in de overtuiging dat prijsstijgingen een perpetuum mobile waren, dan heerst er in die kringen een incompetentie zo schokkend dat het nog erger is als de conclusie die vooralsnog onontkoombaar uit Zalms eigen woorden naar voren komt: nee, het was geen onkunde. Als financiële deskundigen wisten de banken precies wat ze deden en wat ze aanrichtten. Net als die zwendelaars in de Verenigde Staten waar de kredietcrisis mee begonnen is. Ze draaiden hun klanten een rad voor ogen en stuurden ze bewust in de richting van het ravijn.

Het schandaal van de aflossingsvrije hypotheken is nog groter dan de bedrieglijke handel met de woekerpolissen of het geleur met vermomde leningen waarvan de ware aard door namen als “spaarbeleg” voor naïeve cliënten werden verborgen.

Met hun aflossingsvrije hypotheken hebben de banken welbewust uit winstbejag op de korte termijn honderdduizenden Nederlanders op het pad naar de financiële ondergang gezet.

Die Nederlanders hebben dan net zo veel recht op schadevergoeding als de slachtoffers van woekerpolissen of leasecontructies met aandelen. De banken hebben hun zorgplicht verzaakt. Op zijn minst.

Het wordt dus tijd voor een parlementair onderzoek, voor organisaties van slachtoffers, voor Pieter Lakeman, voor processen, voor schadevergoeding.

Tenzij Zalm maar wat aanlulde natuurlijk…..
Bekijk hier het interview met Gerrit Zalm 

Update: de ABN Amro biedt op haar website nog steeds aflossingsvrije hypotheken aan. Er is geen discrepantie tussen die praktijk en de woorden van bestuursvoorzitter Zalm. Die zei tegen de camera van RTLZ dat een aflossingsvrije hypotheek niet in het belang is van de klant. DE bank gaat dus door met het aansmeren van producten die volgens de eigen bestuursvoorzitter niet in het belang zijn van de klant. Tsk.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (197)