4.308
10

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Agressieve mannen houden van grote borsten

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Het mysterie van mannen en tieten

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Tijdschriften die een pakkend artikel zoeken, zenden een vragenlijst uit naar mannen om te informeren naar de ideale borstomvang van vrouwen. Dat resulteert dan meestal in de conclusie dat mannen helemaal niet zo gek zijn op vrouwen met grote borsten als vaak beweerd wordt. Vrouwen denken dat alleen maar.

Vragenlijsten over zo’n onderwerp zijn wetenschappelijk gezien echter onzinnig. Mannen weten erg goed wat maatschappelijk verantwoord is en hun dokter Jekyll weet precies wat ze moeten antwoorden. Hun mister Hyde zijde krijgen we niet te zien. Dat is één aspect van het verhaal.

Een tweede kant van het verhaal is dat er uiteraard verschillende voorkeuren in een bevolkingsgroep kunnen zijn, maar die zijn niet constant over tijd en wisselen per situatie. Vragenlijsten dwingen mensen echter die de vraag te beantwoorden een categorie te kiezen (zelfs als er ook een categorie ´geen voorkeur´ kan worden aangestreept). Punt drie is dat zulke onderzoeken leiden tot percentages, die helemaal niets betekenen. Wat betekent het in hemelsnaam als 30 procent van de mannen van grote borsten houdt? Interessanter zou het zijn om te weten waarmee bepaalde voorkeuren samen zouden kunnen hangen.

Als je over dergelijke zaken meer wilt weten zal je met beter onderzoek moeten komen. Bijvoorbeeld dit onderzoek waaruit je zou kunnen concluderen dat mannen die van grote borsten houden meer vooroordelen hebben over vrouwen. Laten we maar eens kijken.
Voor het onderzoek mochten 361 Britse mannen naar door de computer gemaakte 3D-computer modellen van vrouwen kijken. Ze konden de modellen naar hun eigen wensen ronddraaien. De modellen waren exact het zelfde, alleen de borstomvang varieerde. De mannen moesten hun voorkeur aangeven. Maar dat was niet alles. Ze moesten ook tests doen want de onderzoekers wilden weten hoe ze scoorden op drie schalen. De wat-is-je-attitude-ten- opzichte-van-vrouwen schaal (negatieve meningen en mannelijke superioriteitsgevoelens), de vijandigheid-ten-opzichte-van-vrouwen schaal (een houding die gekenmerkt wordt door het zich bedreigd voelen door vrouwen omdat die iets van mannen zouden willen), en de positieve-seksistische schaal (positieve stereotypen en dus romantisering van vrouwen, maar in elk geval geen reële kijk).

Wat bleek? Mannen met sterk geromantiseerde stereotypen over vrouwen en die vrouwen meer als object dan als mens zagen, én mannen met een vijandige houding ten opzichte van vrouwen waren gek van grote borsten. De onderzoekers brengen dit in verband met de feministische theorie die stelt dat schoonheidsidealen en gewoonten in onze eigentijdse samenleving een rol spelen bij het domineren van vrouwen door mannen.

Zouden we deze laatste conclusie van de onderzoekers weer als uitgangspunt voor nader onderzoek gebruiken, dan weet ik al precies welke mannen het er wel en welke het er niet mee eens zullen zijn.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter

Het vorige weetje: ‘Intieme hygiëne’ voor vagina blijkt restafval van boortorens

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (10)