Laatste update 22 juli 2016, 09:32
8.572
126

Burgemeester van Arnhem

Ahmed Marcouch was tot 2017 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij volgde het Individueel Technisch Onderwijs (ITO) en de mts. Na de middelbare school werkte hij tien jaar bij de Amsterdamse politie, waarvan de laatste vijf jaar als brigadier. Hij had een baan als leraar maatschappijleer aan het ROC en was procesmanager jeugdbeleid van de Gemeente Amsterdam. In april 2006 werd hij stadsdeelvoorzitter van Slotervaart. In maart 2010 werd hij met twaalfduizend voorkeur stemmen gekozen in de gemeenteraad. Toen hij op 17 juni bovendien gekozen werd als Tweede Kamerlid, moest hij op 8 september 2010 zijn zetel in de gemeenteraad opgeven.
Op 1 september 2017 werd Ahmed Marcouch geïnstalleerd als burgemeester van Arnhem.

Alarm over Soldiers of Odin, bestrijd ze als jihadistische groeperingen

De politie moet dit echt meteen luid en duidelijk afkeuren en de rechercheurs horen nu al met een huiszoekingsbevel op de stoep te staan bij de gezinnen en andere relaties van Soldiers of Odin

odin
Afbeelding: screenshot Facebook

Zie update onderaan

Vrienden van Nederland, ik sla alarm over de schokkende achteloosheid waarmee wij tot ons nemen dat de militante Soldiers of Odin, geüniformeerd in zwarte legerkledij, gedreven door extreem-rechtse opvattingen, de jacht openen op vluchtelingen en migranten die al dan niet Nederlandse vrouwen aanspreken en zogenoemde soldiers ronselen voor hun zogenoemde lokale chapters. Op hun eigen Facebook claimden zij een asielzoeker in elkaar te hebben geslagen, die zij verdachten van aanranding. Ook de politie reageert veel te luchtig, het zouden ‘ogen en oren’ zijn, mits het geen eigenrichting wordt. Helemaal fout en levensgevaarlijk.

Wat zich nu afspeelt, gaat veel verder dan de vraag of de vluchteling uit Pekela wel of niet vrouwen heeft aangerand, zonder observaties, getuigen of aangiften. Waar dit over gaat, is wat racistische groeperingen doen, nu ook extremistisch rechtse jihadisten, ideologisch doordrenkt van heimwee naar oude Noordelijke glorie, naast de salafistisch geïnspireerde jihadisten die wij al kennen, ideologisch doordrenkt van heimwee naar oude Oostelijke glorie.

Na de militaristische jacht van Pegida
Waarom reageren wij dan toch zo achteloos? Ik denk doordat wij onze ogen amper kunnen geloven. Helaas, de realiteit roept ons. Wakker worden, ogen uitwrijven en onderkennen dat naast de Nederlandse tak van Pegida die in legeruitrusting op jacht gaat naar vluchtelingen langs onze Europese grenzen en daar strijders voor ronselt, nu ook racistische groeperingen als Soldiers of Odin actief worden, die onze eigen Nederlandse straten op willen gaan om die te zuiveren van vluchtelingen en migranten. Kijk ook naar Duitsland, waar onze buren zich zo volhardend moeten inzetten tegen gerichte racistische brandstichtingen, geweldplegingen en zelfs moorden van diverse extremistisch rechtse organisaties. Alle reden om rechtop te gaan zitten en aan de wekker gehoor te geven.

Ik sla alarm omdat wij hier in Nederland de gevaren al kennen van ideologische gemotiveerde racistische groeperingen die in georganiseerd verband door onze straten paraderen. Vorige zomer hadden wij zo’n wake up call, met de salafistische jihadsympathisanten in de Schilderwijk. Net als de Soldiers of Odin uitgerust in militaristische symbolen. De Soldiers of Odin nu in zwarte legeruniformen met witte letters op hun rug, de jihadsympatisanten met zwarte vlaggen waarop wij in de witte letters de IS-leuzen hadden kunnen lezen, als wij toen onze ogen eerder hadden uitgewreven.

Wat betreft de import uit het Oosten, is intussen is het alarm afgegaan, een jaar later en talloze gruwelijke aanslagen verder, onder meer in Parijs, Brussel en Nice. Toch accepteren wij nog steeds dat de ideologen van IS, de salafistische organisaties als voorportaal en kweekvijver, zich mogen legitimeren als hulp van de burgemeester met straatpatrouilles en dienstverlening, in onder meer de Nieuwjaarsnacht.

Debat vraagt basis: de norm
Met steun van de Tweede Kamer, heb ik de minister intussen verzocht het Openbaar Ministerie (OM) aan het werk te zetten om te onderzoeken of salafistische organisaties die de openbare orde ondermijnen met racistische doelen, ontbonden kunnen worden à la de pedofielenvereniging Martijn. En nu heb ik Kamervragen gesteld. Want dit moet het OM ook onderzoeken bij extremistisch rechtse organisaties die specifiek de jacht openen op vluchtelingen of migranten. Graag het democratische debat, opdat in alle vrede de goede ideeën het winnen van de foute en wat wij daarbij nodig hebben is te weten waarover wij discussiëren, daarom hebben wij de normstelling van de overheid nodig; dat is waarom wij een overheid gekozen hebben.

Erger dan eigenrichting
Zeker, burgers mogen andere burgers aanhouden die zij die op heterdaad betrappen bij strafbare feiten. Graag zelfs. Op heterdaad dus, niet na geruchten. En meteen overdragen aan de politie, niet zelf aframmelen. Dit is nog erger. Dit gaat voorbij aan individuele daden van individuele mensen die alle grenzen van ‘ogen en oren’ van de politie overschrijden; hier gaat het om racistische organisaties die geüniformeerd jagen op specifieke groepen en daar medestanders voor ronselen met haatdragende boodschappen.

De politie moet dit echt meteen luid en duidelijk afkeuren en de rechercheurs horen nu al met een huiszoekingsbevel op de stoep te staan bij de gezinnen en andere relaties van Soldiers of Odin, om de motieven en netwerken te onderzoeken. Dat is wat wij geleerd hebben van onze strijd tegen moslimextremisten. Het is de politie aan wie wij met ons allen de opdracht hebben gegeven om namens ons de baas te zijn op straat. Dus wij blijven misdaden melden, maar we vragen de minister om ons te beschermen tegen racistische groeperingen die onze wijken willen zuiveren of aanvallen, door ze meteen zoveel mogelijk onschadelijk te maken.

Update: Asielzoeker niet mishandeld door SoO

Geef een reactie

Laatste reacties (126)