Laatste update 15:44
1.841
17

Ondernemer

Oud-bestuurslid landelijk bestuur GroenLinks van maart 2013 tot november 2016. Daarvoor gemeenteraadslid voor GroenLinks in Apeldoorn (2006-2010) en trainer van lokale politici. Ondernemer in het "sociaal domein"; freelance interim-manager en managementtrainer. Thans lid van de Piratenpartij en de Vrijzinnige Partij.

Alexander, drijf een wig tussen VVD en CDA!

Alexander Pechtold is met handen en voeten gebonden aan de “oude politiek”. Maar we weten maar al te goed, dat van wie blijft doen wat hij altijd al deed we niets nieuws hoeven te verwachten.Het lijkt mij dus veel verstandiger om nu al de koers te verleggen. Drijf een wig tussen VVD en CDA.

Ineens zat Alexander Pechtold aan een rijsttafel met Gert-Jan Segers. Met een gezicht alsof hij zojuist stiekem een theelepeltje sambal had geproefd. Gauw een ferme slok bier. En, o ja, even stilte voor het eten. Teleurgesteld in zijn “progressieve bondgenoten”, die hun verantwoordelijkheid niet willen nemen. Wat verwacht je dan, Alexander? Van een partij die 29 zetels heeft verloren en die dat opvat als een boodschap van de kiezer dat hun mee-regeren niet werd gewaardeerd. Wat verwacht je dan, Alexander? Van een partij als GroenLinks, die zich groen en rood ergert aan het feit dat alle Europese lidstaten – Mark Rutte voorop – hun afspraken niet nakomen, waardoor er duizenden vluchtelingen in deerniswekkende omstandigheden vastzitten in Italië en Griekenland. Je kan en mag van alles vinden van de burgemeester van Palermo, die recent Koning Willem-Alexander en koningin Maxima de hand schudde, maar zijn opstelling ten opzichte van de vluchtelingen is prijzenswaardig. Wat verwacht je dan, Alexander? Van de Socialistische Partij. In Amsterdam voetjevrijend in het college met de VVD, maar is dat nou echt een progressieve bondgenoot? Ik denk dat de ChristenUnie in veel opzichten, behalve dan de moreel ethische kant van de politiek, progressiever is dan de club van Emile Roemer.

DEN HAAG – Gert-Jan Segers (Christenunie), Wouter Koolmees (D66), Carola Schouten (Christenunie) en Alexander Pechtold (D66) overleggen in restaurant Garoeda. VVD, CDA en D66 gaan samen met de ChristenUnie praten over de vorming van een nieuw kabinet. (ANP Bart Maat)

De burgemeester van Palermo, Leolucca Orlando, zei iets dat hout snijdt. Volgens hem is het onvermijdelijk in een globaliserende wereld dat er ook grote migrantenstromen ontstaan. “We verplaatsen goederen, geld, diensten en informatie ongelimiteerd over grenzen. Waarom dan geen mensen?” (bron: De Volkskrant van 29 december 2016)
Ik voorspel dat Gert-Jan Segers zich op het vlak van het vluchtelingenvraagstuk kan ontpoppen als een Jesse Klaver in het kwadraat.
Eerlijk gezegd, Alexander, snap ik jouw teleurstelling niet. Ik neem mijn pet af voor het gegeven dat jij het als jouw verantwoordelijkheid voelt ons land aan een regering te helpen. Maar die merkwaardige symbiose tussen de VVD en het CDA, dat “motorblok”, komt dat in Utrecht wel de milieuzone in? Sleutel je wel aan het goede blok?

Jouw progressieve bondgenoten zitten niet om je heen in de Kamerbankjes. Die zijn druk bezig om in passievolle kleine lokale en landelijke bewegingen de wereld te redden. Jouw bondgenoten vierden deze week feest met Urgenda, dat inmiddels 10 jaar de trom roert als het gaat over klimaatdoelstellingen. Jouw bondgenoten zitten bij de “Kantelbeweging” van Jan Rotmans die met zijn “verandering van tijdperk” zo nadrukkelijk aangeeft, dat de wereld – dus ook het speldeknopje dat Nederland heet – in een sneltreinvaart verandert.

En jij, Alexander? Je lijkt met handen en voeten gebonden aan de “oude politiek”. Aan oude recepten voor nieuwe problemen. Aan de poort van dat bastion van de oude politiek klopten veel nieuwe partijen en initiatieven. Ze hebben het allemaal niet gered. Het bastion hield moedig stand.
Maar we weten maar al te goed, dat wie blijft doen wat hij altijd al deed niets nieuws hoeft te verwachten. Een nieuw kabinet met meer van hetzelfde, waar zelfs het begin van een antwoord op de vragen die het veranderende tijdperk ons stelt, voedt de ontevredenheid die zijn uitweg zoekt via een veiligheidsventiel dat “populisme” heet. Je weet dat als dat veiligheidsventiel de te ver opgebouwde spanning laat ontsnappen, daarna de hele machinerie opnieuw moet worden geïnspecteerd en opgestart.

Het lijkt mij dus veel verstandiger om nu al de koers te verleggen. Drijf een wig tussen VVD en CDA. Zorg dat de verstandige onderdelen van dat wat (kleine) progressieve partijen te bieden hebben deel wordt van de regeringsdoelen voor een nieuw kabinet. Misschien is zelfs dat idee van die ijdseltuit van een Baudet zo gek nog niet: kom tot een zakenkabinet met verstandige vakministers die niet terugvallen op een regeerakkoord dat een aantal partijen aan handen en voeten bindt, maar dat staat voor haar beleid en dat in de Kamer met verve verdedigt en daarbij stoelt op wisselende meerderheden. Weet je, Alexander, zo’n kabinet daarvan zie ik jou zelfs als één van de meest voor de hand liggende

Geef een reactie

Laatste reacties (17)