2.236
53

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Alleen de VVD kan Samsom nog redden

Diederik Samsom zit zo in het nauw, dat hij gelooft in een verwrongen verleden

Tweemaal heeft Diederik Samsom zaterdag gezegd dat de PvdA heeft voorkomen dat hulp aan illegalen ook strafbaar zou worden gesteld. In de Volkskrant en op de televisie. Dat was een onwaarheid om het beleefd te zeggen.

De criminalisering van illegalen is inderdaad een voorstel van het door de PVV gedoogde kabinet Rutte I, maar dit verklaarde daarbij zeer nadrukkelijk dat hulp aan illegalen níet strafbaar zou worden gesteld.

Geen wonder. Daar zouden immers grote schandalen van komen met internationale media-aandacht. Wat te denken van een proces tegen een lieve oma die een illegale vrouw met haar zieke kindje onderdak heeft verschaft? Of tegen dominees en priesters die vanwege hun geweten toch kerkasiel boden aan uitgeprocedeerden? Bovendien zou zich dan zeker een ondergrondse vormen die steun verleende aan ondergedoken en vervolgde asielzoekers. Strafbaarstelling van hulp aan illegalen betekent je eigen Godwin scheppen. Zo stom zijn Wilders en Bosma niet.

Samsoms spin brengt dan ook uitsluitend zijn eigen wanhoop tot uiting. Al zijn pogingen om het congres duidelijk te maken dat de positie van asielzoekers ondanks de komende strafbaarstelling tóch was verbeterd vielen in de dorre aarde van het ongeloof. Dat verzinsel was zijn laatste toevluchtsoord. Waarschijnlijk heeft de geplaagde leider van de PvdA  niet eens bewust gelogen. Wie zich tegen zware en gefundeerde kritiek moet verdedigen, ontwikkelt vaak valse herinneringen die vervolgens als de zuivere waarheid aan de man worden gebracht. Diederik Samsom zit zo in het nauw, dat hij gelooft in een verwrongen verleden. In het Volkskrantinterview probeerde hij zelfs het sociaal akkoord van Wientjes en Heerts op zijn eigen konto te schrijven. Het zijn dan ook rampzalige dagen voor de politicus van het jaar 2012. Hij is aan het eind van zijn latijn. Hij verkeert in een hopeloze positie.

Niemand kan Samsom nu nog redden behalve de VVD. Als Halbe Zijlstra en Mark Rutte hem aan zijn gegeven woord hóuden, komt het zeker tot een breuk tussen de partij en zijn leider. Dan is het tevens gedaan met Rutte II. Er is dan ook maar één vraag van belang. Hoeveel waarde hecht de leiding van de VVD nog aan het kabinet Rutte II?  Nieuwe verkiezingen leveren zeker een zware nederlaag op voor de PvdA, terwijl PVV, SP en 50 Plus zullen winnen. Als de VVD-baronnen denken dat ze door een strak vasthouden aan de strafbaarstelling van illegaliteit Wilders voldoende wind uit de zeilen kunnen nemen, konden ze het nieuwpaarse experiment wel eens afsluiten. Durven ze een test door de kiezer niet aan, dan moet er een handreiking komen. Men zou bijvoorbeeld definitieve besluitvorming over het strafbaarstellen uit kunnen stellen tot 2015 zodat er eerst onderzoek gedaan kan worden naar de effectiviteit. Zoiets. Dat spaart de gevoelens van de gemiddelde VVD-er terwijl Samsom er zijn boze leden mee kan sussen.

De komende weken zullen het leren maar dit blijft te allen tijde recht overeind: alleen de VVD kan Samsom nog redden. Je zal maar in zijn schoenen staan. 

Volg Han ook op Twitter

Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (53)