Laatste update 10:03
6.823
67

Schrijver

Walter Hoogerbeets (1972). Tekstontwikkelaar en schrijver. Duurzame levensgenieter. Schaamteloos feministisch. Fietst graag hard en ver, en schrijft daar meeslepende reisverhalen over.

Alleen feminisme kan de man uit zijn crisis halen

Het patriarchale denken maakt mannen wijs dat er maar één mannelijkheid is, en dat wie afwijkt geen echte man is

Het gaat niet goed met de westerse man, aldus de westerse man. Met name aan de rechterzijde beklagen mannen als Jordan Peterson en Thierry Baudet zich over de crisis van de man. De man begrijpt zijn rol in de wereld niet meer. Mannen kunnen hun gevoelens niet uiten. Mannen lijden bovengemiddeld aan geestelijke problemen. Alcoholisme en zelfmoord zijn endemisch onder mannen. De man voelt zich gepasseerd door competente vrouwen. En, heel populair sinds #MeToo, hij weet niet meer hoe hij vrouwen moet benaderen. Hebben ze ongelijk? Nee. Deze zaken zijn heel herkenbaar. Voor een deel zijn dit serieuze problemen die al veel te lang dooretteren.

De schuld van de vrouwen
Maar wat doen de Petersons en Baudets van deze wereld? Ze gaan vrouwen de schuld geven. Specifieker: volgens deze mannen zijn feministen de schuld van al deze problemen. Alsof feministen mannen verbieden over hun gevoel te praten. Alsof feministen mannen vertellen dat hun carrière belangrijker is dan vrienden en gezin, en dat gepasseerd worden op die ladder het einde van je mannelijkheid betekent. Alsof feministen mannen uitlachen wanneer ze psychische hulp zoeken. Alsof feministen de wereld wijs hebben gemaakt dat vrouwelijke lust niet bestaat en mannen dus gedoemd zijn tot een leven als seksuele bedelaar.

Het idee dat feminisme de schuld is van mannelijke problemen, is te zot voor woorden. Maar ze geloven er wel in. En daarom kiezen ze een antifeministische koers. Ze bijten zich vast in de fictie dat de verschillen tussen mannen en vrouwen natuurlijk en onoverbrugbaar zijn.

Echte mannen hakken hout
Daarmee kruipen ze in een misogyne en rigide opvatting van mannelijkheid. Mannen moeten ‘weer’ ‘echte mannen’ zijn. Dominant en competitief. Sterk en rationeel. Ze doen workshops houthakken in de bergen, want echte mannen willen houthakken in de bergen. Mannen die meer van ballet of meditatie houden, daar kijken ze graag op neer. Inmiddels zijn we al zo ver dat zelfs twintigers uit deze hoek weer openlijk zeggen dat een vrouw achter het aanrecht hoort.

Je hoeft geen psycholoog te zijn om te zien dat die hele crisis bij mannen juist door dit soort ideeën wordt veroorzaakt. Doordat mannen in een strak keurslijf zitten en niet zelf bepalen hoe ze man zijn. Dat juist die rigide opvatting van mannelijkheid hen tegenhoudt om over gevoelens te praten. Dat het de verplichte competitie en dominantie is waardoor mannen opbranden, aan de drank raken en er een eind aan maken. Maar de mannen met de grootste mond over de man in crisis, snoeren dat keurslijf juist nog wat strakker aan.

Moordend keurslijf
De echte vijand van mannen is het aloude patriarchale seksisme. Dat drukt mannen in een moordend keurslijf. Het patriarchale denken maakt hen wijs dat er maar één mannelijkheid is, en dat wie afwijkt geen echte man is. Dat hun plek op de apenrots alles is, dat ze nooit zwak mogen zijn. Dat ze wel lust hebben, maar geen seksuele waarde. Dat ze hun werk belangrijker moeten vinden dan de mensen waar ze van houden.

Wat feminisme voor mannen doet
Het is juist feminisme dat van meet af aan bezig is geweest die veel te krappe genderopvattingen af te breken, en mannen hebben daar altijd van geprofiteerd. Dankzij feminisme wordt het steeds gewoner dat mannen niet meer in hun eentje verantwoordelijk zijn voor het gezinsinkomen. Dankzij feminisme is het normaal aan het worden dat jonge vaders minder gaan werken om voor hun kind te kunnen zorgen. In de huidige tijd zijn het feministen die écht iets doen voor mannelijke slachtoffers van seksueel geweld. Lang geleden maakte de opkomst van geschoold werk door vrouwen mogelijk dat goede zorg en onderwijs voor iedereen de norm werd.

Mannen mogen wel eens dankbaar zijn voor wat feminisme voor ze gedaan heeft
Daarom mannen, laat je niet in het pak naaien door antifeministen die je willen voorschrijven hoe man te zijn. De gladde praters met gespjesschoenen die vrouwen tot je vijand proberen te maken in plaats van tot je gelijke, tot je medemens waar je zonder gedoe mee door een deur kan. Bevrijd jezelf van het patriarchale keurslijf. Bepaal zelf hoe je man wilt zijn. Je zult ontdekken hoe oppervlakkig de verschillen tussen de genders eigenlijk zijn. Hoeveel we als mensen op elkaar lijken. En je zult ook ontdekken hoe feministen je bondgenoten zijn.

Cc-foto: Paulisson Miura

Geef een reactie

Laatste reacties (67)