1.782
110

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Alleen in uiterste nood zet het kabinet Wilders aan de dijk

Veerman raadde zondag zijn partij aan de PVV in te ruilen voor een andere gedoogpartner

Zondagavond probeerde oud-minister Cees Veerman een bommetje te leggen onder de gedoogconstructie van het kabinet. Hij stak ook nog de lont aan, maar het is de vraag of het vlammetje brandende blijft. Wat deed Veerman? Hij raadde zijn partij aan de PVV onmiddellijk in te ruilen voor een andere gedoogpartner. Zelf denkt hij aan D66 of de PvdA. Anders is het afgelopen met het CDA. Dan wordt de ooit zo trotse christendemocratische beweging vermalen bij de volgende verkiezingen.

De wens is de vader van de gedachte. Leidende CDA-politici als Verhagen en Bleker hebben hun lot zo met gedoogpartner Wilders verbonden dat zij hem niet zonder kleerscheuren van zich af kunnen schudden. Bovendien heeft de PVV in de boezem van het CDA veel vrienden, alle kritische leden ten spijt. Het CDA zal de PVV nooit laten vallen tenzij het land in zulke grote problemen komt dat alleen een nationale coalitie de stabiliteit kan bewaren.

Zo’n situatie kan ontstaan als over een paar weken het bankwezen instort omdat het niet langer lukt de Griekse ziekte binnen de perken te houden.
Of anders volgend jaar wanneer de huizenbubbel barst. Zaterdag meldde het Parool al dat ongeveer 20.000 huiseigenaren ernstig achter zijn met de hypotheekbetalingen. De banken houden dat onder de pet omdat de huizenprijzen nog meer zouden dalen als er ineens 20.000 woningen geveild moeten worden. Het probleem is dat Europese bankregels die pet af kunnen rukken. De banken hebben dan twee keuzes: of ze zetten hun dubieuze debiteuren op straat om hun woning – waarschijnlijk met verlies – te laten veilen. Of ze schrijven meteen af. In beide gevallen kan dat tot financiële moeilijkheden leiden.

Maar er is meer. Het Financieel Dagblad is naar aanleiding van de berichtgeving in Het Parool verder gaan graven. In de krant van maandag 17 oktober staat de angstwekkende mededeling dat volgend jaar een miljoen huizen minder waard zijn dan de hypotheek die erop rust. Ook dan moeten de banken volgens de Europese regelgeving maatregelen nemen: ze tegen een lagere waarde in de boeken opnemen óf de bewoners vragen om het verschil tussen de hoogte van de hypotheek en de marktwaarde van het huis even aan te vullen of anders – en vaak zal het wel anders moeten zijn – volgt de veiling.

Dat zal tot woede, chaos en opstand leiden. Nu al groeit in Spanje de beweging die failliete huiseigenaren tegen het ingrijpen van de deurwaarder beschermt.

Als zulke rampen dreigen – een nieuwe ineenstorting van het bankwezen of een huizencrisis van Amerikaanse proporties (weet U het nog? Dat kon in Nederland nóóóit gebeuren. Dat kwam door de prima regelgeving en het uitstekende toezicht) als zulke rampen dreigen, dan – zo zal het establishment van de VVD en het CDA denken – dán kunnen we geen ongeleid projectiel als gedoogpartner gebruiken. . Dán is het mogelijk dat een brede coalitie met in ieder geval de PvdA, de VVD en het CDA erin het roer grijpt en de valse loods Wilders onvriendelijk verzoekt de brug te verlaten. HIj mag dan schreeuwen in de zijlijn, want – hoopt het kabinet  – in het geloei van de maatschappelijke storm gaat zijn schrille stem toch verloren. Alleen bij zo’n scenario, waarbij de leiders van VVD, CDA, PvdA, Groen Links, D66, ChristenUnie (en de SP waarom niet?) door de omstandigheden gedwongen worden om over hun schaduw heen te springen, dan heb je kans dat Wilders opzij wordt gezet. Anders niet. Nu gedraagt hij zich als een onbehouwen en onbeschoft kind, nu ligt hij soms te trappelen en te schreeuwen op de vloer van de supermarkt maar hij komt nooit aan de knoppen die hij van ome Mark en Ome Maxime niet mag aanraken. Ineen crisis gaat Wilders wel aan zulke knoppen morrelen en dan moet hij weg. Maar eerder niet.

Update:

Eigenlijk zou Geert Wilders vandaag de stekker nog uit de gedoogcontructie moeten trekken. Minister Verhagen stelt vandaag immers voor de macht van Brussel aanzienlijk te vergroten. Als hij bij zijn collega’s in de EU gehoor krijgt, dan kan Nederland gestraft worden als het beleid slecht valt bij in de hallen van de EU-macht. Dat is een aantasting van de Nederlandse soevereinitiet en daar is de PVV mordicus tegen. Let op: Wilders moppert misschien wel maar iets doen, nee……hij kijkt wel uit. Au fond blijft hij een held op sokken.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (110)