2.874
42

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Alleen welgestelden kunnen uit de euro vluchten

Wie zijn spaargeld om wil zetten in een buitenlandse valuta, moet een flink gevulde spaarpot hebben, anders is het onmogelijk. Het kapitalisme ten voeten uit

Bent U bang dat het binnen afzienbare tijd afgelopen is met de euro of dat die zakt tot de waarde van oud papier? Dan bent U niet de enige. Nederlanders hebben al voor ongeveer 42 miljard aan spaargeld in buitenlandse valuta vastgelegd, met name in Amerikaanse dollars. Overigens staat er in euro’s nog 818 miljard op de bank. De vlucht naar andere muntsoorten is vooralsnog klein van omvang maar ze groeit snel.

U hebt Uw leven lang gewerkt. U hebt een klein spaarcentje, net onder de tienduizend euro. U denkt: als dit fout gaat, dan zijn de pensioenen niks meer waard. Dan raak ik aan de bedelstaf. Laat ik dat appeltje voor de dorst maar in veiligheid brengen.

Dan komt U van een koude kermis thuis. Tenminste als u geen zakelijke maar een particuliere klant bent. De ABN/AMRO is nog het meest democratisch. Die staat rekeningen in buitenlandse valuta toe bij een minimale inleg van tienduizend euro. De RABO – die doodgewone degelijke bank – werkt alleen maar mee als u minstens 80000 euro op de rekening heeft staan en de ING eist zelfs minimaal een half miljoen. Bij de SNS Bank kun je helemaal niet terecht en Van Lanschot wil überhaupt alleen maar rijke klanten.

Overstappen naar een buitenlandse bank is geen optie. Die stelt ook van zulke minimale eisen. Bovendien moet je vaak  een woonadres hebben in het land waar die bank is gevestigd.

Overstappen op een andere valuta heet kapitaalvlucht.  Alleen welgestelden kunnen uit de euro vluchten. Gewone mensen zitten vastgeklonken aan de euro.

Er komen mij nu twee spreekwoorden voor de geest: een uit het Romeinse Rijk en een uit het goede vaderland.

Quod licet Jovi non licet bovi. Wat Jupiter (oppergod HvdH) mag, mag een rund daarom niet. De duivel schijt altijd op de grootste hoop.

De banken en hun vorm van  kapitalisme ten voeten uit!


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (42)