2.430
81

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Alleenstaande bejaarden moeten oppassen met vriendschappen

Elkaar helpen met de huishouding of het gebruikmaken van elkaars spullen kan zomaar een korting op hun AOW betekenen

Alleenstaande bejaarden moeten oppassen met vriendschappen. Dat blijkt uit een kleurige advertentie die deze week onder andere in omroepbladen verschenen is. Wij zien twee senioren elkaar lief aankijken in de supermarkt. Mogen zij blij zijn met hun geluk? Nee, zij moeten uitkijken. Als zij niet snel contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank krijgen zij een boete van heb ik jou daar! Ze konden zomaar eens teveel AOW krijgen.

Alleenstaanden krijgen wat  meer AOW dan wie een gezamenlijke huishouding voert. Daarvoor hoef je niet samen te wonen, zo waarschuwt een bij de advertentie horende brochure:

Als u feitelijk samenwoont, maar één van u staat op een ander adres ingeschreven, is er toch sprake van een hoofdverblijf in één woning. U voert immers samen een huishouding. Daarbij gaat het om ‘samen betalen’, gebruikmaken van elkaars spullen (auto) en het elkaar helpen met de huishouding (boodschappen doen, koken, wassen). Let op: het voeren van een gezamenlijke huishouding betekent niet dat u ook continu samen in een woning verblijft.

Alleenstaande gepensioneerden moeten dus uitkijken: wie teveel bij vrienden gaat eten, is al verdacht, zeker als er een patroon in die afspraakjes lijkt te zitten. Het wordt ook gevaarlijk als je voor die aardige oude buurvrouw de was even in je machine meeneemt.  Bij autoritjes nooit wisselen aan het stuur en zeker niet aanbieden om de helft van de benzine te betalen. Als jij zonder je rijbewijs pint bij de pomp, heb je het bewijs voor je misdadige inslag geleverd.

Daar blijft het niet bij. De brochure gaat verder:

Samenwonen kan met iedereen Om volgens de wet met iemand samen te wonen (en een gezamenlijke huishouding te voeren),hoeft er geen verliefdheid in het spel te zijn. U kunt bijvoorbeeld ook samenwonen met een goede vriend, een broer of zus, een verzorger of een kleinkind dat ‘op kamers’ woont.”Alleen als u samenwoont met uw kinderen of ouders, is er geen sprake van een gezamenlijke huishouding.

Denk dus niet dat je de dans kunt ontspringen als je met je broer en drie vrienden een eetclub hebt gevormd. Je gaat voor de bijl. De overheid grijpt je bij je strot en knalt die boete in je gezicht alsof het Kinneging is, die ondanks zijn waarschuwingen toch weer Rutger op zijn trap aantreft.

Met deze brochure ontmoedigt de overheid de samenwerking tussen senioren en vooral het opnemen van vereenzaamde bejaarden in zelfhulpgroepen. Ook mantelzorg kan een risicorijke zaak worden. Zodra die zorg geconstrueerd wordt als het voeren van een gezamenlijke huishouding, dan volgen boetes. Want je mag niet ongestraft voor elkaar zorgen.

De overheid zou het toch toe moeten juichen als bejaarde mensen samenwerken bij het eten zodat zij niet afhankelijk worden van instanties als Tafeltje Dekje of de Thuiszorg? Maar nee, dat mag niet. Dat kan worden aangemerkt als het voeren van een gezamenlijke huishouding. Eigen initiatief, dat toch beloond zou moeten worden, afgeknepen. Ambtenaren speciaal opgeleid om in de struiken bij Opa Jansen uit te spieden of hij niet te vaak opa Michiel ontvangt.

Wat wordt het toch een naar land. Was ik maar Willem Alexander. Dan kon ik nog uitwijken naar Argentinië of mijn Griekse caravan als het me even te veel wordt.

Download hier (.pdf) de brochure over AOW en een gezamenlijke huishouding en kijk ook hier.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (81)