351
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Allemaal goede ouders

Iedere dag een gezond weetje ... Vandaag: Kan je met behulp van een MRI-scan vantevoren al zien of iemand een goede vader of moeder zal zijn?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Het lijkt erop of we allemaal van nature goede ouders zijn. Dat blijkt tenminste uit onderzoek waarbij MRI hersenscans gemaakt werden van volwassenen die naar babygezichtjes keken. Deze volwassenen kenden het kind niet en hadden zelf geen kinderen.

Het zien van een babygezicht veroorzaakt een respons in de hersenen van de volwassene die samengaat met emotie, beloning en planning, typisch behorend bij de natuurlijke neiging om voor een kind te zorgen volgens de onderzoekers. Het zelfde was al gevonden via dergelijk onderzoek bij ouders van kinderen, maar dat lijkt logisch. Nu willen ze ook scans maken van ouders van verwaarloosde en misbruikte kinderen. Oei, wordt dat voortaan examen doen en scan ondergaan voor je kinderen mag maken?

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)