637
41

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Alles moet wijken voor het oranjegevoel

Activiteiten tijdens de wedstrijd verplaatsen, is logisch, maar de hele uitgaansagenda leegvegen om geen enkel risico te lopen, valt aan de wereld niet uit te leggen

Het College van Eindhoven verbiedt op de zondag van de finale het traditionele Fiesta del Sol. De veiligheid kan niet worden gegarandeerd. Wat zullen we nou beleven? En dat wil dan de WK organiseren!

B en W van Eindhoven, de gerenommeerde lichtstad in het zuiden des lands, heeft kort en goed het samba-, salsa- en merenguefestival Fiesta del Sol van komende zondag verboden. In verband met de finale van het WK en de honderdduizenden die op de gemeentelijke megaschermen afkomen, kan de veiligheid niet worden gegarandeerd.

Je zou zeggen dat zeker tijdens de huidige hittegolf zo’n Latijns-Amerikaans straatfeest de perfecte opmaat is tot de spannende bekroning van de WK. Dubbbel feest in de Eindhovense binnenstad. Maar het mag niet zo zijn. Vrezen de bestuurders dat de oranjeliefde verkeert in een oranje furie? Dat de in oranje gehulde fans de binnenstad plunderen en de danseresjes verkrachten? Zit dat er achter? Of is het extreem risico mijden. Eindhoven voert op veiligheidsgebied blijkens een recent rapport de verkeerde lijstjes aan. Dat steekt en dan wil je als bestuurder wel eens zichtbaar optreden. Bijvoorbeeld door de sambadansers uit de binnenstad te houden in het kader van de veiligheid. 

In heel Nederland moeten andersoortige activiteiten wijken voor het oranjegevoel. Zij worden verplaatst, afgelast of kortweg door vreesachtige autoriteiten verboden. Zo ontstaat een calvinistische zondagsheiliging, terwijl de gelovigen – met het ritueel gewaad al aangetrokken – wachten tot de eredienst begint en met de aftrap de ceremoniën rond het oranje kalf een aanvang nemen. 

Dit moet op buitenlandse waarnemers toch een absurde indruk maken. Dat je activiteiten die tijdens de wedstrijd plaats vinden verplaatst, is nogal logisch, maar dat je de hele uitgaansagenda leegveegt om maar geen enkel risico te lopen, valt aan de wereld niet uit te leggen. Als autoriteiten het al op hun zenuwen krijgen als een muziekfestival en een voetbalfestijn op dezelfde dag plaatsvinden, hoe moet dat dan lopen als onverhoopt de WK en/of de Olympische Spelen naar Nederland komen? Dan raken ze helemaal van paniek in een baan om de aarde.

Ik denk dat door dit optreden Nederlands kansen op het daadwerkelijk binnenhengelen van mondiale sportmanifestaties zoals de WK, niet is vergroot.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (41)