666
5

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Alles moet wijken voor opadag

Aanvankelijk zijn oma's meer betrokken bij hun kleinkinderen, maar als ze wat ouder worden, wordt de rol van opa belangrijker

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Knud Knudsen. Kan een Noor een Noorsere naam hebben? Hij is 67 jaar, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Stavanger en praktiserend grootvader. Hij doet bovendien ook nog onderzoek naar grootouders.

Ik had nog nooit van Knud Knudsen gehoord, maar van twee mensen die me volgen ontving ik een artikel over zijn werk. Ze weten namelijk dat ik zelf een enthousiaste grootvader ben. Daarmee blijk ik helemaal te passen in de Europese trend. In Europa spelen grootouders namelijk een belangrijke rol bij de opvoeding van de kleinkinderen.

Knud Knudsen onderzocht 5500 grootvader en grootmoeders tussen de 60 en 85 jaar in 11 Europese landen. Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Duitsland, Italië, Nederland, Zweden, Zwitserland, Spanje en België. Inderdaad Knud Knuden’s eigen land ontbreekt in het lijstje.

Uit Knud Knudsen’s onderzoek blijkt dat aanvankelijk oma’s er meer bij betrokken zijn dan opa’s, maar als ze wat ouder worden, wordt de rol van opa belangrijker. Wie had dat kunnen denken? Opa’s die nog ergens nuttig voor zijn. Grootvaders zijn overigens wel afhankelijk van oma om hun opa-rol goed te kunnen spelen. Het verschil zou kunnen liggen aan een verschil in begin van betrokkenheid. Mannen hebben ongeveer tot hun 65e nog werk, waarbij hun prioriteiten liggen. Zodra dat voorbij is richten ze hun blik op nieuwe doelen in hun leven. Oma’s zijn op dat moment meestal al een jaar of tien aan het grootmoederen.

Het komt vooral doordat mensen ouder worden en als ze niet meer werken is het erg bevredigend om opa en oma te spelen en je daardoor nuttig te voelen. Het heeft ook een belangrijke maatschappelijke functie, want voor veel ouders is het ondoenlijk om allebei te werken om de hypotheek te kunnen betalen en betaalbare opvang voor de kinderen te vinden. Opa en oma zijn gratis en voelen zich de gelukkigste mensen van de wereld als ze met de kleintjes mogen zijn.

Alles moet wijken voor opadag. Als ik zelf opadag heb moet ik nog wel eens een mailtje naar de redactie van Joop.nl schrijven om me te verontschuldigen: geen medisch nieuws vandaag, want ik heb opadag.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Corrigerende tik mag, als mamma maar van je houdt

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (5)