755
33

journalist

Na opleidingen in journalistiek en communicatie maakte Jeroen Mirck (1971) carrière in de vakbladjournalistiek. Bij Adformatie en Emerce specialiseerde hij zich in marketing en nieuwe media. Van 2009 tot 2010 stond hij als redacteur aan de wieg van Joop.nl. Momenteel is hij zelfstandig journalist en communicatie-adviseur, met een passie voor bloggen en social media. Hij deelt zijn kennis op het weblog JeroenMirck.nl. Namens D66 is hij raadslid in stadsdeel Amsterdam Nieuw-West.

Allochtoon. Say it, bitch!

Loopt er in de Stopera voortaan een gedachtenpolitie rond die ambtenaren in de boeien slaat als ze per ongeluk 'allochtoon' zeggen?

Bent u ambtenaar bij de gemeente Amsterdam? Lees deze tekst dan niet. Ik ga namelijk het A-woord gebruiken, heel vaak. U weet wel: allochtoon. Het woord dat u van het stadsbestuur niet meer mag gebruiken. Move over, vrije meningsuiting! Het is tijd voor een stukje symboolpolitiek uit de koker van de PvdA, de betuttelpartij die ook hoeren wil gaan verbieden en de kasreserves van Amsterdam wil gaan storten in een stadsbank die middenin de financiële crisis doodleuk wil gaan doen waar de bankensector bijna failliet aan is gegaan: hypotheken verkopen. Maar het allerdomste plan van allemaal is toch echt het verbieden van het woord ‘allochtoon’.


Hoe hypocriet kun je zijn? Een maand geleden zat heel Nederland hardop te lachen om de Amerikaanse tv-presentator die acteur Samuel L. Jackson een vraag stelde over het veelvuldig gebruik van ‘the N-word’ in de Tarantino-film Django Unchained. Voor de naïeve PvdA’ers onder ons: het N-woord is ‘nigger’. Jackson weigerde de vraag te beantwoorden zolang de journalist het woord niet durfde uit te spreken. En wat deed de blonde knul? Stamelend borg hij zijn kaartje op en stelde een compleet andere, veel minder interessante vraag.

O, wat hebben we met z’n allen zitten lachen om dat YouTube-hitje. O, wat vonden we Amerikanen benepen en hypocriet. O, wat legde Jackson de vinger pijnlijk treffend op de zere plek. O, wat waren wij in Nederland toch vele malen ruimdenkender. Vergeet het maar. In de hoofdstad van ons land zetelt een bestuur dat het een goed idee vindt om zelf een N-woord te creëren. Allochtoon mag niet meer. Allochtonen moeten in de ban. Een allochtoon is voortaan een Marokkaanse Nederlander. Of vul zelf een van die 175 nationaliteiten in. Doodeenvoudig toch?

Er zijn zoveel redenen te bedenken om dit onzalige plan af te schieten dat je je afvraagt of het dit stadsbestuur überhaupt enige realiteitszin heeft. Loopt er in de Stopera voortaan een gedachtenpolitie rond die ambtenaren in de boeien slaat als ze per ongeluk ‘allochtoon’ zeggen? Kafka of Orwell hadden het niet beter kunnen bedenken.

Toch is er een veel fundamenteler bezwaar: voor welk probleem is dit de oplossing? Het beleid verandert namelijk niet. Nog steeds vragen we nieuwe bewoners naar hun nationaliteit en categoriseren we hen ook als zodanig: allochtoon versus autochtoon. Ook van schoolgaande kinderen leggen we de nationaliteit vast, terwijl schoolsubsidies voor bestrijding van taalachterstand worden uitgekeerd op basis van diezelfde vastgelegde nationaliteit. Hoeveel symbolischer wil je deze schijnoplossing hebben?

Misschien moet een Nederlandse filmjournalist (zeg: René Mioch) het maar eens vragen aan Samuel L. Jackson. Ik kan het antwoord eigenlijk al raden: “The A-word? Allochtoon, you mean! Say it, bitch!”

Dit artikel staat ook op de website van Jeroen Mirck

Geef een reactie

Laatste reacties (33)