Laatste update 15:15
4.660
33

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Als asielzoekers over de schreef gaan, behandel hen dan als ieder ander

'Wie zich in Rotterdam structureel misdraagt, kan een toegangsverbod krijgen voor tram, metro en bus. Voor zover dat filmpje representatief is komen de in beeld gebrachte heren voor zo'n verbod ten volle in aanmerking'

Cc-foto: Directie Voorlichting

Op de sociale media doet al enkele dagen een filmpje de ronde over asielzoekers uit Ter Apel die zich met geweld en gescheld toegang proberen te verschaffen tot de streekbus. De affaire was al aan de orde geweest in de Tweede Kamer. Daar kwam ophef over het besluit om een aparte bus te laten rijden naar het asielzoekerscentrum om zo de rust in het gewone openbaar vervoer te herstellen. De kamer eiste dat de passagiers voor deze extra service gewoon moesten betalen.

Pis
Naar verluid gaat het om jonge jongens uit Marokko en aangrenzende Maghreb-landen die volgens geen enkel criterium voor politiek asiel in aanmerking komen, maar toch moeilijk uitzetbaar blijken omdat hun moederlanden niet meewerken. Zo ontstaat een klimaat voor een heleboel ‘ach en wee’ alsmede ‘hoe gek kun je wezen’ en ‘onze bejaarden liggen in de pis’.

Terwijl het toch allemaal zo eenvoudig is. Voor het openbaar vervoer moet je in Nederland betalen. Zonder kaartje krijg je geen toegang. Als er op een buslijn sprake is van veel zwartrijden, dan komt daar een hele hoop controle. Leidt dit tot verbaal en fysiek geweld, dan gaan er politie-agenten meerijden die stevig ingrijpen. De daders worden opgebracht, geverbaliseerd en voor de kadi gesleept. Dit gaat door tot de rust op het traject is teruggekeerd. Van een bijzondere bus kan geen sprake zijn. Dat geld kan beter worden besteed aan beveiliging.

Wie zich in Rotterdam gedurig en structureel misdraagt, kan een toegangsverbod krijgen voor tram, metro en bus. Voor zover dat filmpje representatief is komen de in beeld gebrachte heren voor zo’n verbod ten volle in aanmerking.

Boetes
De gemiddelde wildplassende zwerver ziet zich volgehangen met boetes, die hij niet kan betalen. Zo torsen zulke wetsovertreders op den duur een zware schuldenlast met zich mede vanwege de verhogingen. Dan verschijnt de politie om ze weken in gijzeling te nemen. Daardoor zitten zij de boete niet uit. Die blijft staan zodat na een tijdje een nieuwe arrestatie volgt. Al heel lang wordt door jan en alleman gezegd dat deze gang van zaken a contraproductief is en het voor die daklozen alleen maar moeilijker maakt om uit hun noodsituatie te komen. Toch wordt er geen flikker aan gedaan. Alles blijft bij het oude.

Misschien is het niet zo’n gek idee om kansloze asielzoekers, die zich ook nog niets aantrekken van wet en recht, kennis te laten maken met dit aspect van de Nederlandse rechtsstaat. Ze raken steeds diepere in de schuld bij Justitie. Ze komen regelmatig vast te zitten. En de enige manier om je daaraan te onttrekken is het verlaten van Nederland, want je blijft de rekening krijgen.

Dit alles is in overeenstemming met Artikel 1 van de grondwet, waarin staat dat iedereen op het grondgebied van het koninkrijk in gelijke omstandigheden gelijk wordt behandeld. Nu zal de tegenwerping volgen: de politie kan niet overal tegelijk zijn. Dat is juist maar de politie hoort wel te zijn waar ze nodig is. En anders is dát het probleem waarover we het met zijn allen moeten hebben.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (33)