11.402
100

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Als de westerse beschaving in verval raakt, dan is Baudet daarvan een teken

De meest succesvolle jonge politicus van een welvarend land behandelt de feiten als evenzovele meninkjes die hij vrijelijk kan manipuleren

Volgens een groeiend aantal mensen moet je Baudets gaffes, domheden, leugens en verdraaiingen niet zorgvuldig rechtzetten want daarmee geef je ze alleen maar bekendheid. Je volgt dan de agenda van de grootste intellectueel in de Tweede Kamer. Je jaagt achter de door hem losgelaten uilen aan net als de wachters van het Plaswijckpark in Rotterdam drie dagen deden om een ontsnapte oehoe weer in zijn verblijf terug te brengen.

BaudetZondagochtend was het bij WNL op Zondag weer raak. Baudet noemde de uitspraken van eurocommissaris Frans Timmermans “getikt”. Hij beweerde opnieuw dat zijn tegenstanders geen boeken lazen en dat ze niets wisten van wat er voor 1945 gebeurd was. Hij wond zich erover op dat zijn gebruik van het woord “boreaal” met fascisme in verband was gebracht om vervolgens vast te stellen dat zijn tegenstanders niets van het fascisme begrepen. Baudet had zich maar eens een beetje in deze leer verdiept en zie….wat bleek? Fascisme was links! De stichter van deze beweging, Benito Mussolini was immers tijdens het eerste gedeelte van zijn loopbaan socialist geweest en dus links. Asjeblief. Kijk zelf maar.

Benito Mussolini kwam inderdaad uit een links nest. Zijn vader was een antiklerikale aanhanger van de Italiaanse vrijheidsstrijder Garibaldi, hijzelf bracht het tot hoofdredacteur van het socialistische partijdagblad Avanti. Door de eerste wereldoorlog raakte Mussolini’s levensbeschouwing aan het schuiven. Dat was niet vreemd. Dat overkwam miljoenen in deze onverwachte en gruwelijke Europese broederstrijd. Mussolini ontwikkelde zich tot een felle nationalist en militarist. Hij keerde zich af van het internationalisme en het pacifisme dat de Italiaanse Socialistische Partij blééf kenmerken. Mussolini omarmde in plaats daarvan een extreme vorm van nationalisme. Hij nam dienst in het leger en schreef een frontdagboek. Hij ontwikkelde een ideologie, gebaseerd op nationalisme, de eenheid van het volk, bijeengehouden door samenwerking van alle standen en klassen met de man als strijder en de vrouw als dienende moeder. Wezenlijk element bij dit alles was de dictatuur van één man die een mystieke band onderhield met zijn volk en het dan ook begreep. Klassenstrijd, wezenlijk onderdeel van de socialistische strategie, wees hij radicaal af. Fascisme had niets met socialisme te maken. Het was niet links. En Mussolini ook niet. Die was van heel links heel rechts geworden.

Het verbijsterende aan deze gang van zaken is niet Baudets bewering zelf maar het feit dat iemand die gestudeerd heeft aan de universiteiten van Amsterdam en Leiden en een doctorstitel behaalde, dat zo iemand deze manifeste onzin met droge ogen debiteert. Geen mens maakt me wijs dat een academicus met zo’n achtergrond niet beter weet. Als het waar is dat de westerse beschaving in verval is geraakt, dan zien wij hiervan een voorbeeld. De meest succesvolle jonge politicus van een welvarend land behandelt de feiten als evenzovele meninkjes die hij vrijelijk kan manipuleren. Het is het postmodernisme in optima forma. Alles is fluïde. Aan niets heb je houvast. Waar is wat door de massa geloofd wordt en wat succes heeft. Het wordt een leugen als het applaus verstomt of het verhaal zijn werk gedaan heeft. En brengers van onwelgevallige feiten zet je op een zwarte lijst voor later.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (100)