1.737
8

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Als dikke heren nog van bil willen

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: de gevaren van de strakke spijkkerbroek

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Als mannen te zwaar zijn geworden zullen ze de strakke spijkerbroek op moeten geven. Niet alleen dat, ze hebben ook een grotere kans op diabates2 en het krijgen van hart- en boedvatziekten en daarmee vergroten ze de kans daaraan te overlijden. Maar zelfs daar blijft het niet bij, 75 procent van de te dikke mannen heeft last een erectie te krijgen, en mocht die door een gelukkig toeval toch ontstaan, die te behouden, en 65 procent heeft een probleem met klaarkomen.

Een domper, zo noemen de onderzoekers het gevolg van een buikje bij heren. Dat ze ook vaker moeten plassen is waarschijnlijk een van de mindere zorgen. Waarschijnlijk hangt het allemaal samen: de bloeddoorstoming wordt minder naar zowel het onderlichaam als naar het hart. Een andere verklaring zou eventueel kunnen zijn dat de hormononen veranderen. Prettig is te lezen dat de oplossing gelegen is in afvallen. Hoe zit het bij vrouwen? Dat kwam in dit onderzoek niet aan de orde.

Het gezonde weetje van woensdag nalezen: Uiten mannen liefde zoals vrouwen dat doen?


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (8)