Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Als een Argentijns stadje Monsanto een halt kan toeroepen..

  •  
27-01-2014
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
Corina1_620
Het verzet van Malvinas in Argentinie leidend voor de toekomst van sojagiganten als Monsanto?
Sinds vier maanden hebben ze hun positie ingenomen. Het kamp begint een steeds vastere vorm aan te nemen, met z’n huizen van klei, pallets en glazen flessen; z’n biologische groente – en fruittuintjes en een ‘broedcentrum’ van de verdwenen insecten in het gebied. Dankzij deze demonstranten en de mensen uit het naastgelegen stadje Malvinas is de uitbreiding van het imperium van Monsanto – in Malvinas althans – tegengehouden. Tijdelijk in ieder geval. Een rapport dat op 20 februari gepresenteerd zal worden, moet de toekomst bepalen van giganten als Monsanto én dorpelingen over heel Argentinie.
Als we het kamp in Malvinas, een stadje van 15.000 inwoners in de buurt van Cordoba, betreden, worden we direct verwelkomd door Leo die ons met een emmer en een spaander tegemoet treedt. We hebben vast wel zin om te helpen; binnen enkele dagen willen ze een nieuw eco-huis hebben neergezet. En er moet nog veel werk worden verricht, drukt deze ‘leider’ van kamp 1, ons op het hart. Ze willen iets neerzetten waar niemand meer omheen kan, het goede voorbeeld geven, en ze willen ook vooral de negatieve effecten van het gebruik van pesticiden op de enorme soja- en maisvelden bestrijden, zij het gezien de kleine schaal vooralsnog meer op symbolische wijze.
Terwijl Manu, als zojuist benoemd lid van team ‘rood’ – verantwoordelijk voor het opgraven van klei – de klei naar het modderbad brengt, en ik als vers lid van team ‘blauw’ met mijn blote voeten een goed moddermengsel probeer te maken, krijgen we het verhaal over Monsanto in Malvinas te horen.
Roundup Monsanto is voornemens om een van zijn grootste velden van genetisch gemodificeerde zaden (ggo- zaden) naast Cordoba, in Malvinas, te plaatsen. En heeft hier -totdat de actievoerders er een stokje voor staken – al een eind zijn vrije gang in kunnen gaan. Het moet een van zijn grootste velden worden, naast de enorme hoeveelheden soja- en maisvelden die deze streek in Cordoba al kent; de regio is één van de grootste sojaproducenten ter wereld. En Monsanto – de meest bekende en beruchte onder deze bedrijven – wil hier letterlijk een graantje van meepikken.
Tot groot ongenoegen van de mensen uit de omliggende dorpen die nu al te kampen hebben met de negatieve gevolgen voor hun gezondheid, veroorzaakt door de pesticiden die door de soja- en maisproducenten worden gebruikt. Het gaat om het bestrijdingsmiddel Roundup, een cocktail van toxische stoffen, dat al het ongewenste gewas, behalve de gemodificeerde soja elimineert. Bijna iedereen kent wel iemand die te kampen heeft met ademhalingsproblemen of allergiën, en ook misvormingen bij baby’s komen vaker voor.
Corina2_620
Een in oktober 2013 uitgekomen rapport laat inderdaad zien dat in de regio bepaalde vormen van kanker meer voorkomen en dat ook een aantal andere aandoeningen wordt veroorzaakt door deze chemische onkruidverdelgers die met vliegtuigjes over de velden worden verspreid. Zij worden door de wind over de dorpen meegenomen en komen zo o.a. in het drinkwater terecht.
Raúl Montenegro, professor evolutionaire biologie aan de universiteit van Córdoba en vooritter van het Fonds ter Bescherming van het Milieu (FUNAM), stelt dat de toxische stoffen zich opstapelen in het lichaam en niet afgebroken kunnen worden. Via placenta en moedermelk kunnen ze zelfs aan de volgende generaties doorgegeven worden. Door het gebrek aan onderzoek naar de gevolgen van deze pesticiden is Argentinië een vrijhaven voor bedrijven als Monsanto.   
Hooligans Terwijl Leo af en toe naar het strookje omgespitte rond stuift om de twee jongens te corrigeren bij de aanleg van een derde biologische groentetuin, vertelt hij driftig verder. De weedgeuren vermengen zich ondertussen met de geur van droog gras en de wassende hoeveelheid modder. Doordat de overheid een oogje heeft toegeknepen heeft Monsanto zover kunnen komen. Maar sinds bijna 4 maanden worden de toegangspoorten geblokkeerd door verschillende kampen en hebben de demonstranten en dorpelingen hiermee de toegang van werkers en bouwmaterialen naar het bouwterrein weten te belemmeren.
Tot grote frustratie van Monsanto, die met hulp van de lokale ME en naar men zegt door Monsanto betaalde ‘hooligans’, de manifestanten hebben proberen te verdrijven. Met veel geweld, maar zonder succes. Vier keer is het tot nu toe tot een grote aanvaring gekomen. De laatste keer zijn er meer dan 20 gewonden gevallen. Leo laat met trots de schilden zien die zij van spaanderplaten hebben gemaakt. 120 ME’ers waren het de laatste keer die de actievoerders probeerden te verjagen, vertelt hij geanimeerd, maar met de schilden en spaanders hebben ze ze weten te verjagen!
Corina3_620
Manu Chao In kamp twee treffen we Maria aan, die ons, zittende naast het grote gemeenschapshuis gemaakt van klei en gedecoreerd met veelkleurige stenen en glazen flessen, de rest van het verhaal vertelt. Onder druk van de activisten is sinds een paar weken de uitbreiding van het terrein officieel verboden door een uitspraak van het hof. Maria geeft aan dat het nu wachten is op het rapport dat op 20 februari gepresenteerd zal worden. Dit rapport presenteert de gevolgen van de plantages op de omgeving en is bepalend voor de toekomst van soja- en maisgiganten als Monsanto én dorpelingen over heel Argentinië.
Het onderzoek beslaat zo’n 2000 pagina’s en wordt uitgevoerd door meerdere partijen, waaronder de overheid en de universiteit van Cordoba. De actievoerders en dorpelingen houden echter hun hart vast en vrezen de lange arm en internationale macht van Monsanto. “Maar we zullen het niet accepteren als Monsanto door mag gaan met de aanleg van de plantage!”, vertelt Maria stellig.
De dorpsbewoners komen iedere dag langs voor kleding en voedsel. Omdat het nu vakantie is komen veel studenten van heinde en ver om hun steun te betuigen. Verder worden de activisten ondersteund door diverse organisatie. In totaal hebben 8000 mensen deelgenomen aan acties in het gebied.  Dit weekend was er een festival met muzikanten uit het dorp, en zelfs Manu Chao is al langs geweest!
Ondertussen wordt de maté (Argentijnse thee) rondgedeeld en komen de gitaren tevoorschijn. De zon gaat langzaam onder en vindt zijn laatste weg door de okerkleurige stofdeeltjes die door de zachte wind opwaaien. Nee, de activisten zullen niet wijken totdat er nationale wetten zijn aangenomen die de dorpelingen beschermen en machten als Monsanto de halt toeroepen.

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.