4.998
7

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Als je moet kiezen: eten of neuken?

Gaat liefde dóór of vóór de maag?

Dokter Viren Swami van de Westminster University was eerder dit jaar in alle media te vinden toen de resultaten van zijn onderzoek naar buiten kwamen. Het was ook opvallend nieuws en gemakkelijk op te pakken door de kranten. Mannen met honger hadden een voorkeur voor zwaardere vrouwen met dikkere borsten.

Hij deed zijn onderzoek met 66 mannen met honger en 58 mannen die net hadden gegeten. Vervolgens liet hij hen een gevarieerde reeks foto´s van vrouwen in rode bikini’s zien en heel significant bleek toen dat de vrouwen met bountiful figures (zulk prachtig Engels kan ik u niet onthouden) de voorkeur van de mannen met honger hadden. Swami had een simpele verklaring. Als vrouwen dikker zijn representeren ze een omgeving met meer rijkdommen en wie honger heeft wil daar ook graag zijn. Dik wordt zo mooi. 

In november van dit jaar verscheen er weer een wetenschappelijke publicatie van Viren Swami in het online wetenschappelijke tijdschrift Plos One. Daarin wordt beschreven dat gestresste mannen dikke vrouwen prefereren. Zoals hij het in het artikel zegt: het komt overeen met de Environmental Security Hypothese (hypothese van de veiligheid van de omgeving). Mannen voelen zich niet veilig een omgeving van schaarste. Dik is veilig en dus geven ze de voorkeur aan de zwaardere vrouw.

Het zou allemaal komen omdat de centra in de hersenen voor honger en die voor seksuele verlangens zo ongeveer in het zelfde deel van de hersenen zitten.

Maar wat gaan mannen doen als ze moeten kiezen tussen voedsel en neuken (ik zeg het maar even zo begrijpelijk mogelijk). Wordt het dan de hamburger of de wip? Vergeef me mijn wat simpele termen als ik over het feest van de liefde schrijf, maar het is allemaal om de wetenschap effectief uit te kunnen leggen. De heren lieten het voedsel in het experiment voor wat het was en zetten zich aan het paren.

Nu vraagt u zich natuurlijk af hoe je dat laatste in een beschaafd onderzoek kunt testen, maar dan blijkt dat het toch wat moeilijker ligt dan we dachten. Het experiment werd daarom maar gedaan met wormen. Met de C. Elegans, want dat dier zou toch wel zoveel met de andere soorten van het dierenrijk – inclusief de mens blijkbaar – delen, dat het geschikt is voor het verkrijgen van inzicht in algemene mechanismen in de natuur.

Ik hoor u al mopperen: ik ben geen worm. Daar heeft u helemaal gelijk in en misschien zal ik het daarom maar nalaten enige lering uit dit onderzoek te trekken. Of wacht, er is toch iets dat ik zou willen zeggen. Dames, houdt u man hongerig, sla maaltijden over, geef hem geen tussendoortjes, want het vergroot de kans dat hij van u blijft houden.


Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (7)