2.100
13

Activist

Activist. Schreef tot nu toe pittige artikelen over wapenhandel, onduurzame voedsel en kleding, tax injustice, racisme en het disfunctioneren van het maatschappelijk middenveld. Tot juli 2011 directeur van Fairfood International (www.fairfood.org). Frank was tevens tot juli 2011 bestuurslid van de brancheorganisatie voor ontwikkelingsorganisaties Partos (www.partos.nl). Voor Fairfood was Frank werkzaam voor Amnesty International en Fairtrade Original. Hij komt uit het bedrijfsleven waar hij jarenlang werkzaam was als management consultant.

Als je niet demonstreert moet je ook niet klagen

Ik heb niet gestemd omdat ik geen vertrouwen meer heb in ons systeem

Ik ben 19 maart niet gaan stemmen. Met pijn in m’n hart. De eerste keer namelijk dat ik bewust niet ben gaan stemmen.

In de 28 jaar dat ik mag stemmen heb ik wel eens een keer verzuimd, maar dat was dan in de jonge jaren na een uit de hand gelopen feest, waardoor het me niet lukte om voor 21 uur het stembureau te bereiken (duh). En in de jaren dat ik in het buitenland woonde heb ik ook verzuimd. Toen voelde ik me ook geen onderdeel van de Nederlandse maatschappij, ondanks mijn Nederlandse paspoort.

Dit keer heb ik bewust niet gestemd. ‘Foei!’, ‘Heel dom’ en ‘Als je je stem laat gaan moet je ook niet klagen over het beleid dat gevoerd wordt.’, kreeg ik stevig om m’n oren nadat ik mijn beslissing op Facebook had gepost. Dat zet je wel aan het denken.

Ik heb niet gestemd omdat ik geen vertrouwen meer heb in ons systeem. Ik heb jarenlang D66 gestemd, vooral voor veranderingen in ons systeem. Maar na 28 jaar wachten op de gekozen burgemeester, én nadat D66ers zich wel lieten benoemen tot burgemeester, ben ik daar mee opgehouden. En daarnaast vind ik de partij inmiddels te rechts. Vooral omdat ik zelf link(s)er ben geworden.

Of ik de volgende keer wel ga stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer, hangt af van de ontwikkelingen. Want iedereen kan wel moord en brand schreeuwen over de uitspraken van Wilders, maar de andere politieke partijen hebben Wilders wel getolereerd de afgelopen jaren. Sterker nog, mee samengewerkt. En laten we nou niet doen alsof we nu pas door hebben wat de agenda van Wilders is. En als de politieke partijen dat wel pas nu door hebben, dan mogen we oprecht twijfelen aan de verstandelijk vermogens van de mensen in de top van deze partijen.

Iedereen is boos op Wilders nu, maar laten we vooral boos zijn op onszelf. Dat we dit zo ongelofelijk uit de hand hebben laten lopen. Dat we niet eerder een streep hebben getrokken; tot hier en niet verder.

Terug naar mijn verloren stem. Dat voelt nog steeds niet goed. Ik had blanco kunnen stemmen. Maar blanco stemmen komen nauwelijks voor in de statistieken. Dus dat geeft geen druk. En ik wil een signaal geven aan de politiek. Juist een heel laag opkomstpercentage kan dat signaal geven. Jammer dat het opkomstpercentage nog net boven de 50% is gekomen. De psychologische grens. Op de gekozen burgemeester moeten we nog langer wachten vrees ik.

Stemmen is belangrijk als de burger daarmee daadwerkelijk het land in een richting stuurt. Dat gebeurt nog nauwelijks. We zullen moeten zien of met de D66 als grootste partij in Amsterdam er veel verandert. En als er één ding is gebleken de afgelopen jaren in de landelijke politiek, is dat het beleid nauwelijks anders is dan voorheen. Met dank aan het meebewegen van de VVD én PvdA naar rechts.

Om je stem tegenwoordig niet verloren te laten gaan, zijn er andere democratische mogelijkheden. Zoals demonstreren. Of aangifte doen. Daar steek ik inmiddels liever mijn tijd in. Jammer dat zoveel mensen hun stem verloren laten gaan door niet te demonstreren en door geen aangifte te doen. Foei!

Geef een reactie

Laatste reacties (13)