2.537
15

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Als vrouwen naar je lachen, vragen ze erom, toch?

Seksuele agressie in bars is 'heel gewoon'

Eén op de twintig vrouwen in Europa heeft een verkrachting meegemaakt. Er is geen enkel Europees land waar de cijfers wat gunstiger liggen. In de ruimere zin blijkt uit het Europese onderzoek dat bijna de helft van de Nederlandse vrouwen (45 procent) het slachtoffer is geweest van lichamelijk of seksueel geweld. Dat percentage ligt hoger dan het gemiddelde in Europa (33 procent). De Nederlandse media wijzen er dan onmiddellijk op dat Nederlandse vrouwen dat dan wel vaker melden, maar dat lijkt me het toch niet echt goed te maken. Wat draagt er aan bij dat er situaties ontstaan waardoor mannen denken dat ze dat kunnen doen?

Het gebeurt vaak op het werk of thuis waar mensen elkaar goed kennen en er iets mis gaat. Wat me echter opvalt in het onderzoek, is dat er eigenlijk weinig aandacht is voor de oprukkende uitgaanscultuur, waarin alcoholgebruik zorgt voor vertroebeling van wat wel en niet kan in de contacten tussen mannen en vrouwen die elkaar nauwelijks kennen.

Een interessant onderzoek legde de barcultuur in Canada vast en die mag je denk ik direct naast de Nederlandse uitgaanscultuur leggen: er wordt bijzonder veel gedronken, door zowel mannen en vrouwen. Het hoort er gewoon bij. Heerlijk Helder Heineken. Een chardoneetje. Een wodka-redbul. De bar is de outlet van de marketingmachine voor alcoholconsumptie. En door het alcoholgebruik in combinatie met het idee dat mensen ‘uit’ zijn en iets willen beleven, ontstaat er dan een onveilige situatie en een kans voor opportunisten.

Deelnemers aan het Canadese onderzoek werden gerekruteerd onderweg op hun avondje uit naar een bar toe. Vervolgens werden ze als ze weer naar huis gingen ondervraagd over de twee belangrijkste vormen van seksuele agressie – ongewenste intimiteiten en mensen die niet begrijpen dat nee ook echt nee betekent – en 50 procent van de vrouwen had een van die twee vormen van seksuele agressie die avond meegemaakt.

Uit het observationele deel van het onderzoek werd geconcludeerd dat in bars vormen van seksuele agressie normaal gevonden worden, die op school of in een winkel ondenkbaar zijn: Iemand komt op je af, slaat zijn arm om je middel en drukt zijn kruis eens lekker tegen je aan. Het gaat dan meestal om mensen die elkaar helemaal niet kennen. Vrouwen die al wat op hebben worden gezien als gemakkelijker doelwit. Mannen denken al snel dat als vrouwen lachen ze ‘erom vragen’. Slechts heel zelden zegt het barpersoneel er iets van en dat zou erop wijzen dat men er zo aan gewend is geraakt dat het normaal wordt gevonden. Men kijkt de andere kant op.

Er zijn overigens ook vrouwen die precies weten hoe ze ermee om moeten gaan en van zich af weten te bijten, duidelijk maken dat ze er niet van gediend zijn.

Wie de cijfers nog een netjes op een rijtje wil zien kan naar dit filmpje kijken.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (15)