4.137
108

Dichter, Oprichter Soul Rebel Movement

Kno’Ledge Cesare (Jerry King Luther Afriyie, 30 April 1981, Ghana) is een dichter, blogger en motivational speaker. Hij is de oprichter van de stichtingen Soul Rebel Movement en Nederland Wordt Beter. In 2011 startte hij samen met anderen de bewustwordingscampagne Zwarte Piet is Racisme. Zie verder www.nederlandwordtbeter.nl, www.soulrebelmovement.com en www.twitter.com/thesoulrebels

Amandla Awethu! Laten we Mandela eren met daden

'Je kunt niet zeggen: "We staan Mandela bij in zijn strijd tegen ongelijkheid", en tegelijkertijd een grote groep Nederlanders opzij zetten als tweederangsburgers'

Als Mandela in Nederland had gewoond, was hij minstens één keer zwarte piet genoemd. Als Mandela in Nederland had gewoond – en de Mandela was zoals wij hem kenden – was hem minstens vijf keer verteld: ga terug naar je eigen land. Als Mandela tegen zwarte piet had gestreden, had Rutte gezegd: zwarte piet is zwart, leer ermee te leven. Dan zou hij geen koninklijke onderscheiding hebben ontvangen, dan zou hij niet geciteerd worden door politieke partijen van links en rechts. Nee, dan zou hij maar een neger zijn geweest die problemen zag waar geen problemen waren.

Je kan een man niet eren en zijn nakomelingen, broeders en zusters onteren. Je kunt niet zeggen: “We staan Mandela bij in zijn strijd tegen ongelijkheid”, en tegelijkertijd een grote groep Nederlanders opzij zetten als tweederangsburgers. Je kunt niet tegen apartheid zijn en 5 december goedkeuren, wanneer wit een feestje viert en zwart zijn wonden likt.

Begrijp mij niet verkeerd, er is een grote leider gestorven en normaal gesproken hoort daar een betoog van mooie woorden en tranen bij, maar ik denk dat ik Madiba geen grotere dienst kan bewijzen dan hier en nu, tussen de brandende kaarsen en de bloemenzee, tussen de tranen en de mooie woorden, oprecht met u te zijn. Mandela was oprecht naar zijn medemens. Hoe oprecht zijn wij eigenlijk naar onze medemens en naar onszelf? Hoe oprecht zijn wij over Nederland, in onze eigen kringen, kerken en moskeeën?

De vraag die ik hier wil stellen is: willen we Mandela eren, Madiba’s strijd voor gelijkheid doortrekken, zodat onze kinderen een beter bestaan voor zichzelf kunnen opbouwen? Als het antwoord hierop ja is, dan moeten wij nu stoppen met de hypocrisie. Wij moeten eerlijk zijn tegen elkaar en we moeten problemen benoemen als die er zijn. We moeten op durven komen voor onze idealen. En als laatste – en misschien wel het belangrijkste – moeten we niet alleen kritisch naar Nederland kijken, maar ook kritisch naar onszelf, als mensen. Dat is nodig als wij willen groeien.

Ze zeggen: niets dan mooie woorden over de doden. Zullen wij vanaf vandaag afspreken dat wij die woorden gaan omzetten in daden? Niets dan mooie daden om onze leiders te eren, om hen te tonen dat we de boodschap hebben begrepen, zodat hun inzet niet voor niets is geweest. Zullen wij afspreken dat wij problemen gaan benoemen? Dat fout fout is en goed goed? Zullen we afspreken dat wij niet alleen buiten de grenzen zullen strijden voor gelijkheid en tegen armoede, maar ook hier. In Nederland, waar ongelijkheid niet vreemd is, waar men het superioriteitsgevoel niet van een vreemde heeft, waar het nodige nog gezegd moet worden en waar het werk tegen geïnstitutionaliseerd racisme, ongelijkheid en armoede nog moet beginnen?

Kunnen wij het zelf of gaan wij wachten totdat Obama naar Nederland komt en zegt: ‘yes we can‘. Of totdat Mandela in persoon an ons vraagt: Amandla? We hoeven op niemand te wachten voor verandering. Als we verandering willen is nu de tijd, wij zijn rijp voor wasdom.

Geen loze woorden, geen loze beloften en geen angst meer. Amandla Awethu!

Bovenstaande speech werd door Kno’Ledge Cesare op vrijdag 6 december – de dag na de overlijden van Nelson Mandela – uitgesproken tijdens ‘Tribute to Nelson Mandela: Amandla!’, in het Bijlmer Parktheater in Amsterdam.

Volg Kno’Ledge Cesare op Twitter @TheSoulRebels

Geef een reactie

Laatste reacties (108)