1.414
31

Pleegkind en kandidaat-Kamerlid PvdA

Pleegkind en kandidaat-Kamerlid PvdA

Amerika’s volgende president kan nog steeds een Democraat zijn

Drie lichtpunten aan de horizon van de progressieve partij.

De afgelopen verkiezingen in de VS lijkt in eerste instantie niet veel goeds gebracht te hebben voor de Democraten. Toen Marc Newsome begin november in North Carolina was, sprak hij veel Amerikanen die teleurgesteld zijn in President Obama en daarom overwogen hun stem aan de Republikeinen te geven. Eigenlijk was de verkiezingsstrijd niets meer dan een referendum over de zittende president, zegt hij. De Republikeinen hebben daar handig op ingespeeld door op te roepen tégen Obama en zijn vermeende slechte beleid te stemmen, en dus vóór de Republikeinen.

Die campagne heeft de Republikeinen geen windeieren gelegd: inmiddels weten we dat de Republikeinen een grote verkiezingsoverwinning hebben geboekt, ook in North Carolina. Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat zijn nu in handen van de Grand Old Party. Dat betekent echter niet dat, zoals sommige commentaren in de media wel beweren, progressieve politiek en beleid nu twee jaar lang onzichtbaar zullen zijn. Sterker nog, er is veel hoop voor de Democraten dat ze in 2016 weer aan de knoppen in het congres kunnen draaien. 
Progressieve politiek
Hoewel de Amerikanen in grote meerderheid ontevreden zijn over Barack Obama, voelen diezelfde Amerikanen zich in grote meerderheid wel verbonden met progressieve politiek en de ideeën van de Democratische partij. In Washington DC, Oregon en Alaska is bijvoorbeeld tegelijkertijd met de mid-terms ook gestemd over de legalisering van marihuana en een meerderheid van de kiezers was hier voor. Ook in andere regio’s zien we dit verschijnsel: er komen steeds meer progressieve onderwerpen aan bod in referenda, zoals het homohuwelijk. 
Bovendien zijn veel kiezers thuisgebleven. De opkomst bij de mid-terms is meestal, ook deze keer, veel lager dan in jaren dat ook een president wordt gekozen. Een groot deel van de kiezers die wel komen opdagen, zijn – kort door de bocht – typisch Republikeinse kiezers: wit, oud en man. Veel progressieve kiezers, waaronder ook veel jongeren, zijn thuisgebleven en hebben niet gestemd. 
Hoop voor de Democraten

De Democratische Partij moet deze nederlaag snel van zich afschudden en vooruit kijken: er gloort namelijk hoop voor de Democraten. De partij moet zich voorbereiden op de presidentsverkiezingen van 2016. Die kunnen ze namelijk overtuigend winnen. Met een progressief verhaal en een charismatische presidentskandidaat hoeft dat niet moeilijk te zijn. 

Er zijn een aantal lichtpunten die een mogelijke ‘road to success’ bepalen:
1. Met Hillary als gedoodverfde presidentskandidaat 
hebben de Democraten goud in handen. Meer dan iedere andere kandidaat zal Hillary het hele spectrum aan kiezers in de Verenigde Staten kunnen aanspreken. De mogelijke eerste vrouwelijke president kan bij jongeren, latino’s en Afro-Amerikanen een meerderheid behalen en waarschijnlijk weet ze zelfs een meerderheid van de blanke kiezers aan zich te binden. Juist de verschillende minderheden in de VS zijn een sterk groeiende groep kiezers die meestal progressief stemmen. 


2. De Democratische Partij zal een progressief verhaal moeten brengen, dat zo gepositioneerd is dat het niet als een tweede Obama-verhaal gezien wordt. In de beleving van de Amerikanen is Obama geen goede president. Iedere vorm van continuïteit met het oude beleid zal vermeden moeten worden. Een nieuw verhaal, gebaseerd op progressieve idealen, zal de Amerikanen kunnen motiveren. Van de afgelopen vijf verkiezingen werd vier keer tegen de status quo gestemd. Alleen een nieuw verhaal zal de Democraten winst kunnen brengen. 

3. Tot slot zullen de Democraten gewoon moeten doen waar ze goed in zijn en dat is campagne voeren. Democraten zijn als geen andere partij gewend om een geoliede machine neer te zetten met heel veel vrijwilligers en imposante data-analyses. De Republikeinen hebben dan wel de gadgets (bijvoorbeeld een app met kiezersgegevens), maar de Democraten hebben betere gegevens over hun kiezers, merkte ik tijdens mijn verblijf in Amerika.
Er is veel hoop voor de Democraten. Deze mid-terms hebben meer gezegd over het leiderschap van Obama dan over het geloof van Amerikanen in progressieve politiek. Met een charismatische presidentskandidaat en een progressief verhaal kunnen de Democraten een aansprekende kernboodschap formuleren en uitdragen. Als ze dat foutloos doen, dan weet ik zeker dat een Democraat in 2016 opnieuw bewoner van het Witte Huis is.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)