Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikaanse toestanden

  •  
08-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het grootschalig overnemen van methodes en praktijken van het ene systeem door het andere is doordrenkt met gevaar en mogelijk onbedoelde gevolgen.
Kort geleden mocht ik in Den Haag deelnemen aan een debat voor de alumni van mijn faculteit. Maar welk belang had zij eigenlijk bij dit ‘netwerkevenement van hoge kwaliteit’? Wilde zij daarmee net als mijn vorige werkgever, de University of Notre Dame, grote bedragen van alumni binnenslepen? Een probleem daarbij is dat er grote verschillen bestaan tussen het onderwijssysteem in de Verenigde Staten en dat in Nederland.
Het gevolg is dat de kans uiterst klein is dat mijn faculteit dezelfde grote bedragen van alumni weet binnen te slepen. Maar misschien ging het haar helemaal niet om geld, zoals ik als econoom geneigd ben te denken, maar wilde zij juist haar ‘hoge kwaliteit’ naar Amerikaans voorbeeld delen en vermenigvuldigen.
De pogingen om universiteiten als Harvard-aan-de-Maas, Stanford-aan-de-Waal en Princeton-aan-de-Rijn te profileren doen me evenwel denken aan Lake Wobegon, een fictieve Amerikaanse stad die bedacht is door de humorist Garrison Keillor. Elk verhaal over dit plaatsje in Minnesota begint met: ‘Welkom in Lake Wobegon, waar alle vrouwen sterk zijn, alle mannen aantrekkelijk en alle kinderen boven gemiddeld.’
Ik hoop dat mijn faculteit beseft dat dit slechts Amerikaanse fictie is. De werkelijkheid is dat het grootschalig overnemen van methodes en praktijken van het ene systeem door het andere doordrenkt is met gevaar en mogelijk onbedoelde gevolgen.
Dit stuk is overgenomen van Voxweb. Volg Esther-Mirjam Sent op twitter.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.