2.241
104

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Amsterdam moet met Tel Aviv en Ramallah tegelijk in zee gaan

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft gelijk

Amsterdam mist een enorme kans door niet tegelijkertijd een stedenband aan te gaan met Tel Aviv en Ramallah. De stad verraadt daarmee inderdaad haar geschiedenis van diversiteit en tolerantie die al eeuwen teruggaat zoals een bezoek aan het Historische Museum achter de Kalverstraat leert.

Het was een plek waar mensen en ideeën uit alle windstreken elkaar tegenkwamen. Dat leidde niet alleen tot botsingen en debat maar ook tot wederzijdse inspiratie en bevruchting: een som die meer was dan het geheel der delen. Het kwam voor dat je in Amsterdam je eigen gelijk verdiepte, maar het gebeurde net zo goed dat je begrip leerde opbrengen voor andermans standpunten.

Kleinste metropool ter wereld
Het is dit klimaat dat Amsterdam het recht geeft zich op de borst te slaan als de kleinste metropool ter wereld. OK, die arrogante Mokumers genoeg onder de kin gekieteld. Even een stukje gezond eigenbelang. De conflicten in het Midden-Oosten bedreigen de veiligheid in de hele wereld. Ze hebben een noodlottige uitstraling die veel verder reikt dan de eigen regio. Het is dan ook in het belang van alle mensen dat men daar met elkaar in gesprek raakt in plaats van dat men elkaar de hersens inslaat.

Je moet kijkgaten en onderdoorgangen maken in de muren van haat en onverzoenlijke tegenstellingen die radicale leiders hebben opgericht. Stedenbanden bieden zulke openingen voor discrete ontmoetingen, kennismakingen en overleg. Het zou heel goed zijn als gemeenteraadsleden of wijkactivisten uit Tel Aviv en Ramallah met elkaar konden communiceren omdat ze elkaar in het kader van die Amsterdamse stedenband tegen het lijf lopen op een manier die in het Midden-Oosten zelf door de verharde verhoudingen onmogelijk is gemaakt.

Samenwerkingsverbanden
Universitaire samenwerkingsverbanden zijn voor zulke contacten eveneens heel erg nuttig. Als mijn informatie niet verouderd is, onderhoudt de Universiteit van Amsterdam banden met zowel Israelische als Palestijnse universiteiten. Daarmee bewijst zij niet alleen de wetenschap maar ook vrede en verzoening een dienst. Dit onder het motto: alle beetjes helpen ook de kleine. Om diezelfde reden zou het heel onverstandig zijn als de Vrije Universiteit luisterde naar de roep om een universitaire boycot van Israel.

Tenslotte dit: stel universiteiten, belangenorganisaties, en lokale besturen niet meteen gelijk met de machthebbers in een land. Tel Aviv vertegenwoordigt bijvoorbeeld vanouds de vrijzinnige, tolerante en op vrede gerichte stroming in Israel. Je kunt die stad niet op een lijn stellen met het denken van Netanyahu. Amsterdam is bij uitstek aangewezen om in haar rol van metropool, die overal vriendschapsbanden aanknoopt, Israeli en Palestijnen een ontmoetingspunt te bieden.

In haar geschiedenis en in haar genen zitten een paar eeuwen joodse cultuur. Tegelijkertijd hebben nu veel Amsterdammers een achtergrond in de wereld van de Arabieren en van de Islam. Ik hoop dat de gemeenteraad dit bedenkt als er definitief beslist moet worden over een stedenband met Tel Aviv.

Beluister dit opiniestuk hier.


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (104)