10.942
10

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Angst voor de vagina

Wat de dokter niet weet

In mijn enthousiasme voor interessante Amerikaanse lijstjes met tips en weetjes raakte ik erg nieuwsgierig naar de zes gekste dingen die vrouwen met hun vagina doen. Wat moest ik me daar nu bij voorstellen?

In Bangkok zijn er shows waar vrouwen met hun geheime deel een flesje cola open maken. Dat vind ik al erg vreemd. Natuurlijk heb ik de link aangeklikt om te weten wat ik me bij die zes gekste dingen voor moest stellen. Het viel erg mee, maar er ging wel een wereld voor me open. 

Het artikel gaat eigenlijk over wat er gebeurt als bedrijven of specialisten allerlei behandelingen willen verkopen die bedoeld zijn voor klachten die geen klachten mogen heten. Daarmee is het stuk vooral feministisch en rebels. Laat je geen flauwekul over je lichaam aankletsen en verzet je tegen de roofdieren die rijk willen worden door je onzeker te maken.

Vier zaken springen in het oog. Laat je niet wijs maken dat je vagina stinkt. Geloof niet dat je vagina onrein is. Laat je geen vaginale verjongingskuur aannaaien omdat ze je hebben doen geloven dat hij te wijd is. En hij is ook niet lelijk.

De producten die in het Amerikaanse artikel genoemd werden zeiden me niets. Vaginale deodorant? Ik had er nog nooit over gehoord en probeerde het te googelen, maar vond niets. Ineens kreeg in een goede inval. Als je je schaamt voor je lichaam, dan wil je niet dat het zo duidelijk benoemd wordt. Ik besloot onder intieme deodorant te zoeken. En jawel. ‘Tip voor je vrienden’ (dat doe je niet openlijk dus, maar je fluistert het door naar je vriendinnen) las ik en werd verwezen naar Intieme Deo Spray. Voor nog geen vier euro heb je die spray in je handtasje.

Meral is touching her vagina.Van het een kwam ik op het ander. Ineens had ik me in een deur vergist en het leek of ik op school na gymnastiekles in de meisjeskleedkamer was terechtgekomen. Ik las: “Beste meiden, ik was gister in de Kruidvat en zag iets dat SUPERHANDIG is… namelijk deodorant voor het intieme gedeelte… Het is heel compact en klein en heel goedkoop 2 euro namelijk voor een busje en je kan het overal meenemen. Het is bedoeld ter verfrissing bij warm weer bijvoorbeeld of wanneer je geen fris gevoel hebt. Dit in combinatie met de intieme doekjes die je ook altijd in je tas moet hebben voor je eigen hygiene. Kijk bij het intieme gedeelte van de KRUIDVAT lijn… Ik vind zo een deodorant busje echt heel fijn… ik bedoel je kunt je zelf vaak verfrissen met doekjes etc maar nu heb je er ook een deodorant busje bij. suc6 dames:)”

Een discussie over of dat wel mocht volgde en leerde iets dat ik niet wist, maar wat wel interessant is. “De vrouw van onze profeet (sws) deed ook muskes onder haar buik nadat ze ongesteld geweest was.”

Ik glipte de kleedkamer weer uit. Eigenlijk vreemd. Artsen weten over zulke dingen niets, zoals ze zoveel niet over hun patiënten en wat er in hun hoofd omgaat weten. Het lichaam is een bron van risico’s voor ze en die risico’s moeten ze op tijd herkennen.

Als er weer een zondag komt waarop ik niet goed weet waar ik over zal schrijven zal ik er op terugkomen. Ik laat het nu maar bij wat ik over de geur kon vinden en kom nog wel eens terug op de ‘vieze vagina’ die behandeld zou moeten worden met Lactacyd Femina wasemulsie of de Multi-Gyn Vaginale Douche. Ook het bleken van de vagina, het innemen van de wand om hem strakker te maken en de schaamlipverkleining om te doen of je vijftien bent zal ik dan bespreken.

Maar voor vandaag wil ik het toch vooral houden bij wat er in je hoofd gebeurt. Als seksualiteit omgeven is met taboes, als het zondig is, als het vrouwenlichaam gezien wordt als bron van verleiding en kwaad, dan is het beeld van de vagina dat veel vrouwen in hun hoofd hebben verbonden met schaamte. Dat uit zich in ingebeelde ideeën over uiterlijk, geur, schoonheid, elasticiteit. In plaats van zo’n intieme deo kun je beter een foto van de intieme drogisterijlijn maken en een discussie starten over hoe je bedrogen wilt worden.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht

cc-foto: brandi


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (10)