2.697
20

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Een angstig land ziet overal horrorclowns

Overal treden media en volksmenners aan om zulke angsten te voeden want dat levert kijkers en kiezers op

pennywiseballoonsit_largeMacDonalds heeft de Ronalds uit de zaken gehaald. Ze wekken alleen maar angst en schrik sinds killer- of horrorclowns in Nederland rondwaren. Ze zien er gruwelijker uit dan Batmans grote vijand the Joker. Zij bedreigen kinderen met messen en hamers. In Almere is de politie op zoek naar deze gruwelijke monsters. In Oss zijn ze ook al gesignaleerd. De Telegraaf zit er bovenop. Gisteravond rond het spokenuur waren de horrorclowns even de opening van het ANP-radionieuws.

Kolereland
Het verschijnsel is uit Australië en de Verenigde Staten naar de lage landen overgeplaatst. Politieagenten geven de hoogste prioriteit aan deze nieuwe bedreiging van ons en onze kinderen. De media zitten er bovenop. Killerclowns!
Dit hele godvergeten kolereland is volgehangen met camera’s van overheid en particulieren. Alles, alles wordt in het oog gehouden.

Elke week toont Opsporing Verzocht beelden van rovers en mishandelaars terwijl zij ijlings de plaats van de misdaad verlaten. We hebben nog geen killer clown de benen zien nemen. We hebben alleen maar verhalen van horen zeggen en dat ook nog van angstige kinderen. Geen wout, geen pennenlikker die lont ruikt. Geen mens die de kiem ontwaart van de massahysterie die zich meester dreigt te maken van de samenleving. Horrorclowns! Misschien liggen ze nu al met hun mes onder je bed!

Angsten
In Oude Pekela, waar ze blijkens hun omgang met het lokale asielzoekerscentrum véél bedreigingen zien, spookten in 1987 ook clowns rond. Zij lokten tientallen kinderen mee voor ontucht. Het hele dorp stond op zijn kop. Politie en journaille reisden massaal aan. Er kwamen steeds wildere verhalen naar buiten. Er is nooit een spoor van deze clowns gevonden. Ze bestonden niet. Ze zijn er nooit geweest.

Zo zijn ook de killerclowns van Almere en Oss de producten van onze eigen angsten. De clowns van Oude Pekela verschenen in een dorp dat na de ondergang van de strokartonindustrie een ernstige bestaanscrisis doormaakte. Ook wij verkeren in onzekerheid.

Gotham
Talloze mensen voelen zich in hun bestaan bedreigd. Ze hebben het idee dat het tapijt onder hun voeten wordt weggetrokken. Ze zijn bang voor asielzoekers, de moslimknuffelende elite, de grote banken, de illuminati, de pensioenrovers , de bureaucraten uit Brussel, de hangjongeren, de straling uit mobiele telefoons. Hun banen staan op de tocht. Hun huizen zijn geen investeringen voor later gebleken maar molenstenen om hun nek. ’s Avonds durven zulke mensen de straat niet meer op. Hun vriendelijke stadje is getransformeerd in een duister Gotham City waar the Joker rondwaart en zij weten: in de echte wereld is er geen Batman om je te redden.

Overal treden media en volksmenners aan om zulke angsten te voeden want dat levert kijkers en kiezers op.
Zo duiken dan uit onze collectieve fantasie de horror- of killerclowns op. Zij symboliseren alles wat ons bedreigt en koud maakt om het hart. Daarom zal niemand ooit zo’n clown arresteren. Angsten kun je niet in voorarrest nemen, verhoren aanklagen en tot gevangenisstraf veroordelen. Angsten kunnen je hoogstens bezweren. Hopelijk draagt dit stukje daaraan bij.

De politie en de media kunnen hun aandacht beter richten op tastbare misstanden.

Afbeelding: screenshot It


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (20)